Nurmi korvaamaton
hyöty Suomelle

Paavo Nurmi oli rahanarvoinen Suomelle, muistuttaa konsuli John O. Virtanen.
Paavo Nurmi oli rahanarvoinen Suomelle, muistuttaa konsuli John O. Virtanen.

Päätoimittaja Aimo Massisen pakina (TS 16.8.97) vaatii kommenttini. Hän sanoo, että parempikaan menestys (Ateenassa) ei olisi vähääkään lyhentänyt jättimäistä valtionvelkaamme. Tuo on totta. Mutta lause tuo mieleeni Paavo Nurmen Suomelle hankkimat taloudelliset ja hyväntahdon hyödyt, jotka ainakin Nurmen aikakaudella olivat Suomelle hyödyksi.

Kun Paavo Nurmi uskomattoman voitokkaasti kilpaili Yhdysvalloissa vuonna 1925, niin pankkiirit kilpaa, sekä Suomessa että Yhdysvalloissa, ylistivät Nurmen aikaansaamaa taloudellista luoton merkitystä Suomelle. Sanottiin, että maa, joka kasvattaa Nurmen kaltaisia miehiä ansaitsee jopa sadan miljoonan dollarin arvoisen luoton.

Nurmen ansiosta Suomi sitten saikin neljän sadan miljoonan dollarin lainan Yhdysvalloista. Lainan arvo tämän päivän kurssin mukaan olisi melkein 23 miljardia Suomen markkaa. Kyllä urheilija voi, ainakin Paavo Nurmi on tuonut Suomelle mahtavaa taloudellista ja monenmoista muutakin hyötyä. Nyt tarvitaan huuto nuorille, että lähtekää Paavo Nurmen jalanjäljille ja jälleen Nurmi ansaitsemaansa arvoon.

Konsuli John O. Virtanen
Paavo Nurmen
perinneyhdistyksen pj.
Turku