Täsmämanipuloitu margariini

Kun 1950-luvulla valmistettiin margariinia, siihen käytettiin halpaa kotimaista rypsiä. Niin nytkin. Kasviöljyt kuten rypsi/rapsi, auringonkukka, soija jne. koostuvat erilaisista rasvahapoista, kuten terveellisistä eli kolesterolia alentavista monityydyttämättömistä. Sen sijaan voi, kuten kookosrasvakin, koostuu pääasiallisesti tyydytetyistä rasvoista, joilla on negatiivinen vaikutus verisuoniin aiheuttaen niiden kalkkeutumisen.

Muita rasvahappoja ovat esimerkiksi erukahappo, jota kotimainen rypsi sisältää runsaasti. Ei ole koskaan ollut mikään salaisuus, että erukahappo pysäyttää ihmisten pituuskasvun, sitä vain ei ole kenellekään muistettu kertoa. Ei siis ole mikään ihme, että vanhemmat ovat lapsiaan paljon lyhyempiä.

Vasta parikymmentä vuotta voituottajien hyvin manipuloidun margariinisodan jälkeen, saatiin 1970-luvun alussa pehmeät jääkaappimargariinit Suomeen. Nämä valmistettiin terveellistä soija- ja auringonkukkaöljyistä, jotka olivat tuontitavaraa.

Kun tänä päivänä katsoo lähes minkä tahansa margariinin sisällysluetteloa, niin kaikissa mainostetaan: valmistettu kotimaisesta rypsistä. Raaka-aineet ovat halvenneet, hinta ei. Miksei enää käytetä terveellistä soija- ja auringonkukkaöljyä?

Miksei rypsimargariini lyhennä nykyihmisiä? Onko geenejämme manipuloitu vastustuskykyisemmiksi?

Syy on yksinkertainen, rypsi ei olekaan kotimaista, se onkin kanadalaista alkuperää. Eikä rypsin rasvasisältö enää 1997 ole sama kuin 1950-luvulla, kasvin geenit on manipuloitu siten, ettei rypsi enää tuota pituuskasvua lyhentävää erukahappoa. Miksei kukaan kerro, että rypsi on nyt geenimanipuloitu terveelliseksi?

Vastaavasti geenimanipuloidun soijan mahdollisesta vähäisestäkin käytöstä esimerkiksi suklaassa, nousi vastikään kauhea kohu. Terveellistä margariinia sen sijaan syödään oikein lusikalla, entisten rasvamäärien lisäksi. Se ei auta, ellei entisiä tapoja muuteta.

Kun nykyisen tekniikan keinoin on laboratoriossa mahdollista tuottaa räätälöityjä ominaisuuksia omaavia kasveja ja eläimiä vieläkin nopeammin suoraan muuttamalla geenit, sitä kutsutaan geenimanipulaatioksi.

Oli kyseessä sitten lääkettä lypsävä lehmä, EU-direktiiviä täyttävä kurkku, pihvinmakuinen tomaatti tai margariinin rypsi, muutettujen geenien ohjaamat ominaisuudet periytyivät sukupolvesta toiseen. Geenien täsmämanipulaatiolla autetaan luontoa saavuttamaan liiketoiminnan nopeasti vaatima lopputulos. Sivuvaikutukset huomaavat lapsemme, niistä emme tiedä vielä. Luonnon sattumanvaraiset prosessit tuottaisivat saman tuloksen vasta miljoonan vuoden kuluttua.

Luonnollisesti terveellisesti?