Kakkospääkirjoitus 16.8.1997:
Jo huipulla tai paranemassa

Torstaina julkistettu teollisuuden suhdannebarometri kertoo samasta suuntauksesta, jota monet muutkin mittarit ovat kesän aika näyttäneet; Suomi elää korkeasuhdanteen huipulla, eikä välittömiä merkkejä käänteestä ole vielä näkyvissä.

Hallituksen budjettiriihen aikana esitettiin väittämiä, joiden mukaan ylikuumenemisen vaara on jo joillakin aloilla, varsinkin rakennusalalla, uhkaamassa. Barometriä esitellyt Teollisuuden ja työnantajain keskusliiton toimitusjohtaja Johannes Koroma ei näe ylikuumenemisen oireita edes rakennusalalla, vaikka joillakin alueilla on yleisestä linjasta poikkeavaa suoranaista työvoimapulaa.

Suhdanneodotukset ovat barometrin mukaan edelleen yrityksissä korkealla ja yleisestikin suhdannekysely ennakoi vakaata kasvua myös lähitulevaisuudessa.

Kustannusinflaation pääseminen valloilleen voisi tietysti muuttaa koko talouskehityksen kuvaa. Näyttääkin siltä, että hallitus on halunnut budjettia laatiessaan pitää inflaation ryöstäytymismahdollisuuden minimissä.

Hallituksen menettely varsinkin julkisen rakentamisen määrärahojen leikkauksessa käy hyvin yksiin teollisuuden näkemysten kanssa. Siellä voidaan säästää, mutta asuntorakentamisen kohtuuton hillitseminen voisi nopeasti tukahduttaa hyvään vauhtiin päässeen rakennusalan kehittymisen ja samalla työllistämismahdollisuudet.

Yrityksissä näyttää olevan tervettä tulevaisuuden uskoa. Työvoimaa ja investointeja on lisätty viime kuukausina enemmän kuin vielä keväällä yrityksissä suunniteltiin. Kolmannes teollisuusyrityksistä uskoo suhdanteiden paranevan jatkossakin.

Pessimistisimmät näkymät ovat sahateollisuuden alalla. Kun vain kuusi prosenttia mekaanisen puuteollisuuden yrityksistä uskoo kasvun yhä jatkuvan, on helppo uskoa, että tällä suomalaisen teollisuuden herkimmän tuntosarven alueella jo yleisesti odotetaan suhdanteiden kääntyvän laskusuuntaan.