Kakkospääkirjoitus 15.8.1997:
Suuri näyteikkuna avautuu

Kaikista päinvastaisista epäilyistä, väitteistä ja todisteluista huolimatta Turun yleismessut ovat pitäneet pintansa. Tänään perjantaina on 12. Turun messujen avajaispäivä ja messut avautuvat Suomen suurimpina yleismessuina, joille 400 näytteilleasettajaa odottaa vähintään 100000 kävijää. Määrä on tosin vähäisempi kuin joillakin aiemmilla messuilla, mutta kannattavuus on silti hyvä ja varmistaa toiminnan jatkumisen myös tulevaisuudessa.

Messujen luonne on huomattavasti muuttunut vuosien saatossa. Yleismessut ovat kulkeneet omaan suuntaansa, erikoismessut omaansa. Vaikka messujen näytteilleasettajajoukko on kerrasta toiseen muuttunut huomattavasti, aina on löytynyt tuotteidensa esittelemisestä kiinnostuneita. Aivan samoin kuin messuilla kävijöitäkin.

Yleismessuista on tullut suuri näyteikkuna tarjolla olevaan tavaran paljouteen, kuten dosentti Pirjo Vuokko Turun kauppakorkeakoulusta sanoo. Messut ovat monille hauskaa ajanvietettä vailla vakavan tiedon tai vinkkien etsimistä. Elämykset ja massatapahtumassa mukana oleminen on ihmisille yhä tärkeämpää.

Tässä messujen erityisluonteen muuttumisessa kenties piilee myös niiden tulevaisuuden suurin uhka. Samankaltaista viihdettä on tarjolla paljon muuallakin. Turun messujen tulosta saattaa rasittaa Raision asuntomessujen läheisyys ja Turussa vietettävä Taiteiden yö. Ihmisten taloudelliset mahdollisuudet käydä suurissa sosiaalisissa massatapahtumissa ovat tietenkin rajalliset. Päällekkäisyydet varmasti verottavat kävijämääriä ja heikentävät samalla tapahtumien kannattavuutta.

Laaja kansainvälisyys, jota Turun messuillakin yhdessä vaiheessa kunnianhimoisesti tavoiteltiin, on osoittautunut ainakin toistaiseksi liian kovaksi tavoitteeksi. Kansainvälisyys on kenties jatkossakin vain pieni mauste, mutta sitä kannattaisi vaalia ja kehittää.

Suomen suurimpien yleismessujen järjestäjillä on velvollisuutensa maan näyttelytoiminnan kehittämisessä. Kysymys ei ole pelkästään siitä, että Turkuun tulee rahaa messuvieraiden myötä. Myös elinkeinoelämän monipuolinen esillä olo ja sen tuotteiden esitteleminen on vähintään yhtä tärkeää kuin messuihin erottamattomasti liittyvät viihdetapahtumat.