Pääkirjoitus 14.8.1997:
Pankit saaneet hallintaansa
lama-ajan suuret luottotappiot

Pitkän lamakauden jälkeen suomalaiset pankit ovat taas taloudellisessa nousussa ja tulokset kasvavat kohisten. Varsinkin Merita on tehnyt tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla kelpo tuloksen. Nousua viime vuodesta on toista miljardia, mikä prosenteissa ilmaistuna merkitsee huikeaa kasvua. Myös Postipankki on alkuvuonna ollut voitollinen, joskin tulos on hieman viime vuoden alkupuoliskoa kehnompi.

Pankkimaailmassa menestys ei ole keskittynyt pelkästään suurimpiin pankkeihin. Mielenkiintoista onkin, että se, mitä vielä on jäljellä entisestä säästöpankkiryhmästä, näyttää menestyvän erinomaisesti. Hyvänä esimerkkinä on Liedon Säästöpankki, joka on saanut huomattavan jalansijan Turun kaupungissa ja Turun lähialueilla. Pohjanmaalta uuden johtajansa valinnut Liedon Säästöpankki teki myös hyvän voitollisen tuloksen vuoden ensimmäisellä puoliskolla.

Kaikissa pankeissa hyvään tulokseen on vaikuttanut ennen muuta yleinen taloudellinen kehitys, joka on ollut poikkeuksellisen myönteistä. Näyttää myös siltä, että pankit ovat vähitellen saamassa hallintaansa luottotappiot, jotka veivät pahimpina lamavuosina koko pankkimaailman hunningolle.

Meritan yli miljardin markan voiton avaintekijöinä olivat pankin omat toimet huomattavine kustannusäästöineen ja myyntivoittoineen.

Postipankin liikevoitto alkuvuonna oli noin 380 miljoonaa markkaa, joka on lähes 80 miljoonaa viimevuotista heikompi. Tulos on kuitenkin ennakoitua parempi. Luotto- ja takaustappiot olivat Postipankissakin pienemmät kuin ennakkoon odotettiin.

Postipankin kohdalla tuloksella on erityisen suuri merkitys, koska pankin yksityistäminen näyttää olevan vain ajan kysymys. Tuloskunto ei kuitenkaan ole vielä sitä luokkaa, että Postipankki nykyisine voimavaroineen olisi yksityistämiskelpoinen. Valtion omistaman Suomen Vientiluoton yhdistäminen Postipankkiin on harkinnan arvoinen. Yhdessä tämä parivaljakko jo muodostaisi mielenkiintoisen sijoituskohteen.

Vientiluoton asema jäi avoimeksi, kun valtion erityisrahoituslaitosten yhdistämisestä viime viikolla valmistui virkamiestyöryhmän yhdistämisesitys. Jo siinä yhteydessä arveltiin, että Postipankin ja Vientiluoton yhdistäminen saattaisi olla yksi lähitulevaisuuden merkittävistä pankkiuudistuksista.

Postipankin hallintoneuvoston puheenjohtaja, kansanedustaja Anssi Rauramo on aivan viime päivinäkin väläyttänyt mahdollisuutta yhdistää Vientiluotto ja Postipankki ennen kuin pankkia ryhdytään yksityistämään. Valtio todennäköisesti haluaisi säilyttää enemmistöosakkuuden jatkossakin vahassa valtion pankissa, mutta yksityistämisen kautta valtion kassaan tulisi huomattava vahvistus.

Postipankki ei ole sen pyhempi valtion omistama liikelaitos kuin esimerkiksi Finnair, Valmet tai mikä tahansa valtionyhtiö. Kaikille niille tuntuu tällä hetkellä löytyvän ottajia, jos vain poliittiset päätökset saadaan aikaan.