Hirvensalo tarvitsee apteekin

Turun kaupungin lounaisen saaristoalueen (suuralue 2: Hirvensalo-Kakskerta) väkiluku oli vuodenvaihteessa 5882. Alueen yleiskaavasuunnitelman mukainen väestöntavoite vuodelle 2010 on 14600 asukasta. Hirvensalo-Kakskerta onkin lähitulevaisuudessa Turun tärkeimpiä kasvualueita.

Parhaillaan rakennetaan Hirvensalon saarelle kolmea kaupunginosaa: Kukolaa, Kaistarniemeä ja Haarlaa, joten saaristoalueen väkiluku on tämän vuoden lopussa jo runsaat 6000 asukasta. Lisäksi on huomattava, että kesäisin ja muina loma-aikoina asukasmäärä kasvaa arviolta ainakin 10000 henkilöllä.

Asukkaita siis riittää Turun saaristoalueella, mutta miten on palveluiden laita? - Ne laahustavat jatkuvasti jälkijunassa lukuunottamatta liikuntapalvelujen tarjontaa, kun Wäinö Aaltosen koulun yhteyteen rakennettu liikuntahalli on nyt valmistunut. - Kuitenkin erityisesti terveyspalveluihin liittyvän apteekkitoiminnan aloittamiseen Hirvensalon-Kakskerran alueella on suuri tarve ja sen toteuttaminen olisi yksinkertaista eikä vaatisi kaupungilta veromarkkoja.

Sopiva sijoituspaikka apteekille olisi Moikoisten liikekeskus, jossa toimivat kotisairaanhoitoasema, lastenneuvola ja hammashoitola. Keskuksessa on myös elintarvikemyymälä, hieroja, kosmetologi, parturi-kampaamo, pikapankki ja R-kioski, joka huolehtii postipiirien 90 ja 96 postipalveluista. Toisen liikerakennuksen yläkerrassa toimivat lisäksi koulu ja päiväkoti sekä kadun vastakkaisella puolella seurakuntakeskus päiväkerhoineen.

Kun ottaa huomioon, että Moikoisten kautta kulkee koko Hirvensalon-Kakskerran alueen julkinen liikenne (arkisin yli 20 bussia tunnissa) ja että saaristoalueen vähäiset palvelut ovat suurelta osin keskittyneet sinne, olisi järkevää sijoittaa myös apteekkitoiminta samaan paikkaan. Pelkästään Moikoisten ja Kukolan kaupunginosissa, liikekeskuksen välittömässä vaikutuspiirissä, on jo nyt lähes 3000 asukasta.

Moikoisten kauppakeskuksessa on tällä hetkellä vapaata liiketilaa, joten apteekin tarvitsemat toimitilat olisi helposti saatavissa käyttöön. Toiminta voisi alkaa sivuapteekkina, josta se voisi myöhemmin laajentua varsinaiseksi apteekiksi, kun saaristoalueen rakennusohjelma on arviolta 5-6 vuodessa toteutunut sitä edellyttävälle tasolle.

Jo nyt lisäävät alueella asuvien ohella apteekkipalvelujen tarvetta Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen toiminta- ja palvelukeskus Meri-Karina, Saattohoitosäätiön Karinakoti ja Aivohalvaus- ja afasialiiton sekä Suomen Parkinsson-liiton erityisosaamiskeskus Suvituuli, jotka sijaitsevat vain parin kilometrin etäisyydellä Moikoisten liikekeskuksesta.

Hirvensalon-Kakskerran asukkaat ovat monissa yhteyksissä, mm. yleisönosastokirjoituksin, esittäneet toivomuksen apteekin tai edes sivuapteekin saamiseksi alueelle, koska täällä asuu toisaalta runsaasti lapsiperheitä ja toisaalta vanhusväestöä, joiden apteekkipalveluiden tarve on keskimääräistä suurempi. Olisi toivottavaa, että Turun kaupunginhallitus suhtautuisi myönteisesti yksityisten yrittäjien anomukseen apteekkitoiminnan aloittamisesta Turun saaristoalueella.

Antti Lehtinen