Kakkospääkirjoitus 12.8.1997:
Keppiä ja porkkanaa Bosnialle

Johtavat Nato-maat ovat selvästi terästäneet pyrkimyksiään vauhdittaa Bosnian rauhansuunnitelman siviilipuolen toteutumista Naton heinäkuisen huippukokouksen jälkeen. Päättyneellä viikolla Bosnian johtajia patistettiin Daytonin rauhansopimuksen pykälien taakse mm. diplomaattisuhteiden jäädyttämisellä. Lisäksi Yhdysvallat lähetti alueelle ykkösmiehensä, Daytonin sopimuksen läpi runnoneen veteraanidiplomaattinsa Richard Holbrooken.

Holbrooken matkansa päätteeksi viikonvaihteessa esittämän arvion mukaan Daytonin sopimuksen toteuttaminen on noin vuoden aikataulusta jäljessä. Pakolaisille ei ole edelleenkään taattu oikeutta palata koteihinsa, muutkin kansalaisoikeudet ontuvat, ja sellaiset Bosnian eri osille yhteisiksi kaavaillut instituutiot kuin raha, keskuspankki, lippu, kansalaisuus ja ilmailuhallinto ovat edelleen sopimatta.

Paitsi keskinäisen luottamuksen kasvua moiset erimielisyydet nakertavat suoraan myös Bosnian jälleenrakennusta. Bosnian muslimi-, kroaatti- ja serbiosien johtajien kyvyttömyys sopia keskenään esimerkiksi ilmailuhallinnosta merkitsee mm. sitä, että kaikki bosnialaiset menettävät joka päivä suuren tukun rahaa, jonka kansainväliset lentoyhtiöt olisivat muuten velvollisia maksamaan ylilennoistaan. Yhteisen rahan ja keskuspankin puuttuminen estää niin ikään jälleenrakennuslainojen myöntämisen.

Ongelmista huolimatta Holbrooken onnistui matkansa aikana jälleen puristaa paikallisilta päättäjiltä tukku myönnytyksiä. Lännen painostuksesta bosnialaiset taipuivat nimittämään yhteiset suurlähettiläät, sopimaan yhteisestä puhelinverkosta ja tietoliikenneyhteyksistä sekä perustamaan yhteisen sotilasneuvoston.

Lisäksi Holbrooke sai Bosnian serbijohdolta lupauksen, että Haagissa sotarikoksista syytetty Radovan Karadzic vetäytyy pois julkisuudesta ja yhteisönsä johtopaikoilta. Alunperin tästä sovittiin jo viime vuoden heinäkuussa mutta varsinkin tänä kesänä Karadzic on jälleen käynyt varsin avointa kampanjaa valtansa puolesta serbitasavallassa.

Holbrooke korosti viikonvaihteessa, että pitemmän päälle Yhdysvallat haluaa nähdä Karadzicin paitsi poissa julkisuudesta ja vallasta myös Haagissa vastaamassa sodanaikaisista määräyksistään.

Onkin selvää, että lopullisesti Daytonin sopimus voi muuttua todellisuudeksi vasta, kun Karadzicin kaltaiset sotarikolliset on kokonaan poistettu Bosnian poliittisten toimijoiden joukosta. Odotellessaan serbinationalismin jäähtymistä Yhdysvallat on kuitenkin käytännössä valmis etenemään asiassa askeleen kerrallaan.

Yksi askelista oli Naton perjantaina antama ilmoitus, jonka mukaan se aikoo tästä eteenpäin pistää Karadzicille uskolliset serbien erikoispoliisijoukot aiempaa tiukempaan valvontaan. Toinen oli Yhdysvaltain viikonvaihteessa julkistama jälleenrakennusapu serbitasavallan länsiosaan eli juuri niille alueille kohdennettuna, joilla tuki Karadzicin asemaa vastustamaan asettuneelle presidentti Biljana Plavsicille on kaikkein vahvinta.

Sekä keppiä että porkkanaa siis käytetään siinä johtavien Nato-maiden kampanjassa, jolla myös serbit pyritään taivuttamaan jarrumiehistä uuden Bosnian rakentajiksi. Takana on lännen halu saada myös Sfor-rauhanturvaoperaatio aikanaan päätökseen ilman kovin pitkää jatkoaikaa.