Kansanedustaja Seppo
Kanerva erehtyi

Kansanedustaja Seppo Kanerva äimisteli tällä palstalla (TS 6.8.), miten allekirjoittanut on lehtien palstoilla arvostellut Raimo Ilaskiveä siitä, että hän on yrittänyt saada taitetun indeksi EU:n tuomittavaksi. Kanervan tekstissä on totta se, että olen erään päivälehden yleisönosastossa arvostellut Ilaskiveä. Muu osa Kanervan kirjoituksesta on enemmän tai vähemmän virhetietoa.

Euroopan parlamentin jäsen Ilaskivi heilutteli kesähelteellä hihojaan yleisönosastokirjoituksessa sillä, että hän olisi merkittävästi vaikuttanut HVK:n sopimukseen iän lisäämiseksi yhdeksi syrjintäkiellon perusteeksi. Ilaskivelle kirjoittamani vastineen otsikko oli Ilaskivi tuskin vaikutti. Otsikon valinta johtui siitä, että EU:n hallitusten välisessä konferenssissa sovittiin iän ottamisesta yhdeksi syrjintäkiellon perustaksi jo 26.7.1996 päivätyssä asiakirjassa. Tohtori Ilaskivi valittiin kuitenkin Euroopan parlamenttiin kolme kuukautta edellä mainitsemani asiakirjan päiväyksen jälkeen. Olen edelleenkin sitä mieltä, että Ilaskivi tuskin vaikutti. Politikointi on kuitenkin vapaassa maassa sallittua.

Taitettua indeksiä koskevan eduskunnan päätöksen voi muuttaa vain eduskunta itse. Annan kaiken tukeni kansanedustaja Seppo Kanervan lakimuutoshankkeelle. Kanervalle tulee nyt vain kiire kääntää valtiovarainministeri Niinistön pää.

Mitä sitten tulee Seppo Kanervan kirjoituksessa mainittuun eläkkeensaajien verotukseen, niin siinä hän on perinpohjaisesti väärässä väittäessään, että jo 6000 markan kuukausieläkkeestä maksettava vastaavaa palkkatuloa korkeampi vero johtuu taitetusta indeksistä. Totta on se, että kun vuositulo ylittää 75000 markkaa, niin eläketuloa verotetaan rankemmin kuin palkkatuloa, mutta syynä on eläkkeensaajilta perittävä sairausvakuutusmaksun korotettu osa. Se on taas puolestaan Aho-Viinasen hallituksen aikaansaannos, jota nyt aletaan purkamaan. Sen takana ovat sekä pääministeri Lipponen että sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä.

Kokoomuksen kesäkuussa pitämä puoluekokous, jossa Kanervakin oli tiettävästi mukana, päätti, että ensi vuoden verohelpotukset suunnataan aktiivituloa saaville, ei siis eläkkeensaajille. Kansanedustaja Seppo Kanerva voisikin puhdistaa ensin kotipesän heittelemättä kuitenkaan roskia naapurin tontille.

Teuvo Ikonen
Helsinki