Koirat kiinni kesämökilläkin

Kuten kaikki hyvin tietävät, saaristomme luonto on hyvin haavoittuvaista. Hiemankin suuremmissa saarissa on kuitenkin melkoisesti erilaisia eläimiä ja etenkin linnusto on laji-ja lukumäärältään huomattava. Harva ihminen on kanssani eri mieltä siitä, ettei varsinkaan lintujen pesimisaikaan kotieläimiä pidä laskea vapaana juoksentelemaan ja hävittämään lintujen pesiä eikä tappamaan vielä lentokyvyttömiä poikasia. Mutta kun sitten tuleekin kyse omasta pikku hauvelista tai kisusta, joka nyt ei yksin niin kauheasti voi pahojaan tehdä, niin yksimielisyys loppuu tässä joustavamoraalisten ihmisten maassa.

Tänä vuonna on tiedotusvälineissä kiitettävän selvästi tiedotettu metsästyslain määräyksistä, joissa selvästi sanotaan, että koiran on oltava kytkettynä elokuun 19. päivään saakka jopa omilla tiluksillakin. Tämän jälkeenkään eivät kotieläimet tietääkseni saa liikkua vapaasti kuin korkeintaan aidatuilla alueilla. Koska kotieläimet on usein aivan pakko ottaa mukaan kesämökille, tulisi aina noudattaa erityistä varovaisuutta kun mennään lossi- tai venematkan taa.

Naapurimökin lintukoira ei ole ikinä kytkettynä; jopa öisinkin sillä on vapaa pääsy kiertämään lähistön linnunpesät. Tänä kesänä ei peipon laulua juurikaan kuultu, sillä se tappoi viime vuonna lentokyvyttömät poikaset rappumme eteen.

Tuttavani ovat useaan otteeseen ihmetelleet, miksen tee mitään, vaikka olenkin tunnetusti luonnollisen luonnon ystävä. Olen joutunut vain toteamaan, ettei se näiden eläinten syy ole. Eniten minua on jäänyt harmittamaan huuhkajaparin katoaminen saaresta, sillä ne eivät sietäneet koiralauman ulkoiluttamista pesintäalueellaan. Paikallisen tavan mukaan koirat olivat tietenkin aina irrallaan.

Luonnossa viihtyvä