Päivän pistot -kolumni:
Ahneus siittää kateutta

Suomalaiseen perusluonteeseen kuuluu kateus. Suomessa kateus voittaa kiimankin.

Mutta meillä ollaan myös mainioita kateuden kasvattajia. Kateus ei synny neitseellisesti kuin kuuluisa nazaretilainen. Kateuden siittää ahneus.

Talouselämän lainalaisuudet eivät ole nollasummapeliä, mutta esimerkiksi suuryhtiöiden johtajilleen junailemat miljoonien markkojen optioedut ovat omiaan herättämään kansalaisissa kateutta, jopa vihastusta.

Näissä kannustinrahoissa ei ole nimittäin enää kysymys pikku bonuksista, vaan yhteissummana puhutaan jo useista miljardeista markoista!

Talouselämämme lippulaivan Nokian noin kahdelle tuhannelle avainhenkilölle on kertymässä yhteensä usean miljardin markan optiotuotto. Toimitusjohtaja Jorma Ollilan optiokertymän arvo on tällä hetkellä jo yksistään yli 30 miljoonaa markkaa. Ensi joulukuussa hän voi realisoida niistä noin 15 miljoonaa markkaa.

Nokian kaikista johtajista on tulossa hetkessä miljonäärejä, vaikka optiovoittoja verotetaankin normaalina palkkatulona. Tavallinen kansalainen ei pysty ansaitsemaan vastaavia summia edes koko elämänsä aikana.

Erityyppisiä optiojärjestelyjä johtajille on tehty lähes kaikissa suuryhtiöissämme, myös valtionyhtiöissä. Jopa pelimonopolia harjoittavassa Veikkaus Oy:ssä järjestettiin Matti Ahteelle ja kumppaneille kymmenien tuhansien markkojen vuosibonus, kun Suomen kansa on osoittautunut odotettua ahkerammaksi lottoajaksi ja kun Raha-automaattiyhdistyksen (RAY) johtajat olivat onnistuneet palkkaneuvotteluissaan Veikkauksen johtajia paremmin. Kateuden ja ahneuden pirut häärivät kaikilla tasoilla!

Turun seudulla merkittävin optiosampo on Raisio Yhtymä, jonka Benecol-menestys on tuomassa tällä hetkellä kymmenelle johtajalle yhteensä noin sadan miljoonan markan potin. Pääjohtaja Matti Salmiselle ja varapääjohtaja Jukka Mäelle lankeaa ensi aprillipäivänä yli kymmenen miljoonan markan tulonlisä kummallekin.

Osatta eivät jää myöskään omistajat. Raision osakekurssien raju kohoaminen on tuonut Heikki Haaviston perheelle mannaa lisää kymmeniä miljoonia markkoja nostaen heidän omaisuutensa arvon jo lähes pariin sataan miljoonaan markkaan.

Optiolainajärjestelyissä johtajat eivät voi menettää mitään. Kun ne synnytettiin viisaasti laman aikana osakekurssien ollessa alhaalla, niissä voi vain voittaa.

Talouselämä ei lähde nousuun itsestään. Hyviä yritysjohtajiakin tärkeämpää on maassa harjoitettava talouspolitiikka. Mammuttimainen pankkituki oli osaltaan muuttamassa yritysvelkoja valtion velaksi. Kun valtiovalta on leikannut julkista taloutta ja tukenut elinkeinoelämää, me veronmaksajat olemme välillisesti olleet kasvattamassa yritysjohtajien optiopotteja.

Uhrilahjamme ahneille antaneina meillä on kai sentään oikeus kateuteen! Vai onko joku kateellinen kateudestammekin?

Kun otin optiovoitot esille pääministerin haastattelun yhteydessä äskettäin Kesärannassa, Paavo Lipponen vastasi: -Kysymys on hygieniasta. Tämä on ennen kaikkea osakkeenomistajien asia.

Ehdotan, että pääministeri aloittaa puhtauden vaalimisen valtionyhtiöistä - jos niitä vielä on.

Kirjoittaja on Turun Sanomien päätoimittaja Aimo Massinen.