Kakkospääkirjoitus 7.8.1997:
Tasapaino munamarkkinoille

Kun munien tuottajat eivät saa tuotteestaan edes tuotantokustannuksia vastaavaa hintaa, jonkinlaisesta katteesta puhumattakaan, on oikea aika supistaa tuotantoa. Munantuottajien tiistainen kriisikokous oli poikkeuksellisen yksimielinen keinoista saada tuotanto, hinta ja kysyntä tasapainoon.

Kananmunien vienti on jo pitkään ollut suurissa vaikeuksissa. Ylituotanto on tavalla tai toisella ollut pakko dumpata kotimaan markkinoille. Kuluttajille aika on ollut hyvä. He ovat saaneet munansa miltei samaan hintaan, jolla tuottaja on ne pakkaamolle myynyt.

Jos Ruskon kokouksen julkilausuma toteutetaan käytännössä, mitä ei ole syytä epäillä, lähtevät kananmunien hinnat nousuun viimeistään vuodenvaihteen tienoilla.

Tarkoituksena on hävittää 20 prosenttia suomalaisesta munivien kanojen kannoista. Tällä teurastuksella epäilemättä jo saavutetaankin huomattava tasapaino munamarkkinoilla.

Kanakannan vähentäminen on selkeämpi tie tuottajien päämäärään kuin ehdolla oleva kaksihintajärjestelmä, jossa vientiin menevistä munista maksettaisiin pienempi hinta kuin kotimaan kulutukseen meneville.

Tuottajat lähtevät siitä, että viidenneksen supistus kanakantaan on tehtävä kaikilla tiloilla, jotka lähettävät munia markkinoille. Kokonaisuuden kannalta se on varmasti paras tapa hoitaa hankala asia, mutta yleisesti ottaen tuotannon tehokkuus siinä kuitenkin kärsii.

Tuottajat ovat nyt itse ottaneet omiin käsiinsä vastuun tuotannon tasoittamisesta. Valtiovaltaa olisikin vaikea saada nykyoloissa ylituotannon hankaluuksia selvittämään tai maksamaan.

Laajan operaation onnistuminen vaatii myös kunnollisen valvonnan, sillä välistävetäjiä tämä järjestelmä ei siedä.