Tuovatko eläkeläiset
kepulle vaalivoiton

Eläkkeensaajien keskusliiton (EKL) toimitusjohtaja Teuvo Ikonen on arvostellut eri lehtien palstoilla Raimo Ilaskiveä siitä, että hän yrittää saada keinotekoisen yli 65-vuotiaita veteraani-ikäluokkia sortavan ns. taitetun indeksin EU:n tuomittavaksi. Itse olen samalla asialla Ilaskiven kanssa pyrkien tekemälläni lakialoitteella yhdessä 155 muun kansanedustajan kanssa purkamaan sitä epäoikeudenmukaisuutta, joka syntyi tämän eduskunnan aikana.

Kun jo 6000 markan kuukausitulosta eläkeläinen maksaa korkeampaa veroa kuin palkansaaja vastaavasta tulosta luulisi sosiaalidemokraatteja lähellä olevan EKL:n älähtävän. Kun sitten tällainen eläketulo kasvaa taitetulla indeksillä yhden prosentin ja sama viedään pois 60 mk/kk kansaneläkkeen perusosan leikkauksella, on eläkeläisen tulokertymä tasan nolla markkaa. Kun inflaatio on kahden prosentin luokkaa ja eläkeläinen maksaa kolme prosenttia suurempaa sairasvakuutusmaksua kuin palkansaaja, on eläkeläisen lopullinen tulokehitys 4-5 prosenttia negatiivinen. Samanaikaisesti arvioidaan (VATT), että palkkatulojen reaalinen nousukehitys on noin 3,5 prosenttia vuodessa.

Kepu on hyökännyt kokoomuksen kimppuun huomattuaan, että eläkeläisten asiaa ei Rovaniemen puoluekokouksessa juurikaan noteerattu. Vaikka suurista puolueista sdp:lla ja kepulla ei ole yhtään eläkeläiskansanedustajaa, oli kepu yksimielisesti lakialoitteeni takana.

Eläkeläisiä on jo noin 1,2 miljoonaa ja he ovat entistä tietoisempia oikeuksistaan. Siksi Lipposen, Niinistön ja Mönkäreen tulisi nopeasti korjata eläkeläisten epäoikeudenmukainen tulokehitys kepun tulossa olevan vaalivoiton jarruttamiseksi.

Seppo Kanerva
kommodori evp
kansanedustaja (kok)