Ihmisoikeudet
ovat
universaaleja

Lukiessani Turun Sanomissa 1.8. julkaistua artikkeliani huomasin, kuinka muutamilla pienilläkin muutoksilla saadaan koko juttu näyttämään erilaiselta ja jopa vastakkaiseltakin alkuperäiseen nähden.

Toimituksen artikkelilleni valitsema otsikko Ihmisoikeudet ovat länsimaalaisia on kyseenalainen siksi, että yritän väittää juuri päinvastaista: että ihmisoikeudet kuuluvat kaikille ja että toista väittävät ovat joko liian hyväuskoisia tai ajavat omia etujaan muiden kustannuksella.

Myös erään kappaleen paikan muuttaminen saa minut väittämään jotain sellaista, jota en koskaan allekirjoittaisi:kun tarkoitus oli sanoa, että relativisti voi väittää, että koska ihmisoikeudet ovat länsimaisia, on niiden kunnioittamisen edistäminen väärin tehty, muutunkin itse nyt tuoksi relativistiksi.

Ilman toimituksen tekemiä muutoksia artikkelini sanoma on yksinkertainen: Ihmisoikeudet ovat universaaleja ja kuuluvat siten kaikille - myös naisille, toisinajattelijoille, sekä vähemmistöihin ja muihin kulttuureihin kuuluville ihmisille. Mielestäni annamme läntiselle kulttuurillemme liian suuren kunnian, jos väitämme, että ihmisoikeudet ja niiden kunnioittaminen kuuluisivat olennaisesti siihen, mutta eivät muihin kulttuureihin - samoin kuin idea ihmisoikeuksista voidaan löytää monista eri kulttuureista, voidaan niistä kaikista myös löytää ihmisoikeuksien loukkaamisen pitkä ja julma historia.

Katja Keisala