Euroedustajien estettävä
ulkomaisen lihan tuonti

Britannian uusi hallitus on luvannut rangaista niitä, jotka ovat uhmanneet tai tulevat uhmaamaan nautojen ja lihan vientikieltoa. Mutta onko tilanne todella kontrollissa? Esim. Suomessa ei voi tietää, onko lihatuotteissamme hullun lehmän tautia tai muuta terveysriskiä, koska tuotteet kiertävät Euroopassa.

Uudeksi ongelmaksi on muodostunut se, että turkistarhaajamme eivät halua suojata rehuja taudeilta kustannusten vuoksi.

Yleensä Euroopassa eläinten kasvatukseen ja kuljetukseen liittyy vielä paljon enemmän luonnottomuutta ja eläinrääkkäystä kuin meidän maassamme.

Tilannetta pahentaa se, että joutsenmerkki takaa vain 75 prosenttisen suomalaisuuden. Tarvitaan pian toinen merkki, jota käytetään kun tuote on sataprosenttisesti suomalainen. Lisäksi lihaa irtotavaramyynnissä on vaadittava kauppiaalta, että hän sanoo, mistä teurastamosta tai tukkuportaasta hän on lihansa hankkinut. Teurastamoilta on vaadittava, että ne eivät välitä ulkomaista lihaa. Maamme kuluttaja-asiamiehen ja eduskunnan oikeusasiamiehen on puututtava asiaan.

Nykyinen tilanne on kontrolloimaton ja johtaa eläinrääkkäykseen. Kontrollin vuoksi on parempi, että jokainen maa tuottaa lihansa itse. Maamme edustajat Brysselissä, Paasio ja Anttila toimikoot niin, että EU hyväksyy ulkomaisen lihan tuontikiellon Suomeen. Onhan väitetty, että kun olemme edustettuina EU:ssa voimme muuttaa eurooppalaista käytäntöä nykyistä paremmaksi.

Marjatta Frilund