Kansainvälisyyttä
opetettava aikuisillekin

Luin täällä Kaliforniassa Internetin välityksellä Turun Sanomien Extran artikkelin lasten kansainvälisestä kesäkylästä Rymättylässä (TS 25.7.97). Kuulostipa upealta kansainvälisyyskasvatukselta, joskin myös todelliselta tulikokeelta - lapset opettelivat selviämään eri maista tulevien ikätovereidensa kanssa, vaikka yhteistä kieltä ei aina löytynytkään.

Kun läpikäy tuollaisen kokemuksen ja huomaa, että ilman kieltäkin voi mainiosti tulla toimeen ja hankkia ystäviä, kantaa hankittu tietämys varmaan pitkälle tulevaisuuteenkin. Seuraavan kerran ulkomaalaisia tavatessaan kesäkylän lapset ovat varmaan pelottomia kommunikoimaan, eivätkä pelästy, vaikka yhteistä kieltä ei heti löytyisikään.

Tuli vain mieleeni, olisiko mahdollista järjestää samanlainen kansainvälinen kesäkylä myös suomalaisille aikuisille? Me suomalaiset kun olemme tunnetusti ujoja ja hiljaisia tuntemattomien edessä, etenkin, jos nämä ovat muualta maailmasta. Tämä saatetaan maailmalla tulkita helposti epäystävällisyydeksi, jota se ei tosiaankaan aina ole. Olisi hyödyllistä raaputtaa suomalaisten yltä tämä ujouskarsta, etenkin nyt, kun Suomi kansainvälistyy EU: n myötä, ja kommunikaatiotaitoja tullaan tarvitsemaan, ei ainoastaan huvin vuoksi,vaan myös kansainvälisen kanssakäymisen joka saralla.

Eri kulttuureilla on toisilleen paljon annettavaa! Kun oppii tuntemaan toisen kulttuurin edustajia henkilökohtaisesti, opitut stereotypiat ja ennakkoluulot häviävät, ja antavat tilaa todelliselle kohtaamiselle.

Kiitokset Kansainvälisen Kesäkylän järjestäjille.

Elina Nguyen (o.s. Kinnunen)
Campbell, Kalifornia