Alkoholi aiheuttaa
aina terveysriskin

Lehtikuva
Lehtikuva

Uutinen Kohtuullinen viininjuonti vähentää sydäntautiriskiä (TS 29.7.) pettää lukjoita. Tämä liittyy 'Viiniakatemian' (viinikauppiaiden) tiedotuskampanjaan.

Päihdetutkijana ja mm. alkoholitutkijain seuran jäsenenä haluan tuoda esille totuutta tämän petosuutisen rinnalle. Petos on tavassa, miten asia on kerrottu ja seikoista, mitä siinä on jätetty sanomatta.

Maailmalla suoritettujen lukuisten tutkimusten päätulos on, että suurempi alkoholin käyttö lisää erittäin voimakkaasti sydänverisuonten infarktiriskiä. Vähäisen käytön ja ns. raittiiden kesken on toisissa tutkimuksissa löydetty hyvin vähäinen etu kohtuudenkäyttäjien eduksi. On esitetty väite, että tämä vähäinen etu olisi tilastoharhaa. Sekin on löydetty vain tietyn ikäisille (noin 35-45 vuotiaille) ja tietyille kansoille (ei japanilaisille).

Näin em. uutisessa on siis korostettu vähäistä usein epävarmaa etua ja vaiettu sen päätoteamuksesta.

Toiseksi siinä on vaiettu muista sydänsairauksista ja muistakin sairauksista, joita jo vähäinen alkoholin käyttö pahentaa tai joille se altistaa. Se esimerkiksi rappeuttaa sydänlihaksen voimaa. Tämä osoittaa uutisen kaupallisen petostarkoituksen.

Lisäksi siinä on vaiettu paremmista terveydellisistä menetelmistä sydäninfarktin estämiseksi.

Vaikka alkoholilla olisikin jotain lääkinnällistä käyttöä, niin lahjomattomat tutkijat eivät ole löytäneet mitään käyttörajaa, jonka alla se ei olisi myrkyllisen vaarallista.

Ilmari Koppinen