Pääkirjoitus 4.8.1997:
Edistystä Kyproksessa

Kyproksen presidentti Glafkos Clerides (vas.) ja kyproksenturkkilaisten johtaja Rauf Denktash (oik.) neuvottelivat heinäku ussa YK:n pääsihteerin Kofi Annanin isännöimässä tilaisuudessa.
Kyproksen presidentti Glafkos Clerides (vas.) ja kyproksenturkkilaisten johtaja Rauf Denktash (oik.) neuvottelivat heinäku ussa YK:n pääsihteerin Kofi Annanin isännöimässä tilaisuudessa.

Kyproksen rauhanneuvottelujen näkymät ovat vaihteeksi hivenen valoisammat. Kyproksenkreikkalaisten presidentti Glafkos Klerides ja saaren turkkilaisen väestönosan johtaja Rauf Denktash sopivat torstaina, että saaren eri selkkauksissa kadonneiden kohtalo selvitetään.

Osapuolet lupasivat antaa toisilleen tietoja noin 2000:sta kadonneesta sekä palauttaa mahdollisuuksien mukaan kuolleiden jäännökset omaisille uudelleenhaudattavaksi.

Sopimus on inhimillisesti tärkeä. Niin saaren kreikkalaiselle kuin turkkilaisellekin väestönosalle tarjoutuu vihdoinkin tilaisuus saada tietää, mitä heidän lähiomaisilleen ja ystävilleen on tapahtunut. Se on myös ensimmäinen-vaikkakin hyvin pieni-askel keskinäisestä vihanpidosta kohti sopua.

Kyproksen riidan juuret ovat syvällä. Vihanpito kreikkalaisen ja turkkilaisen väestönosan välillä leimahti jo 1960-luvun alussa pian saaren itsenäistymisen jälkeen. Saaren kahtiajako vakiintui 1974, kun turkkilaisjoukot valloittivat Kyproksen pohjoisosan. Turkkilaisten tulo oli vastaveto Ateenan sotilasjuntan tukemalle vallankaappausyritykselle, jolla saarta yritettiin liittää Kreikkaan.

Kansainvälinen yhteisö on yrittänyt välittää Kyproksen selkkauksessa alusta lähtien. YK-joukot tulivat saarelle jo 1963. Rauhan rakentaminen on ollut kuitenkin vaikeaa. Tällä hetkellä Kyproksen kreikkalainen johto on kansainvälisesti tunnustettu. Itsenäiseksi julistautuneen Kyproksen turkkilaisen tasavallan on tunnustanut vain Turkki.

Lukkiutuneita rauhanneuvotteluja yritettiin käynnistää jälleen heinäkuussa, kun YK onnistui houkuttelemaan osapuolet neuvottelupöytään kolmen vuoden tauon jälkeen. Neuvotteluja käytiin YK:n esityksestä, jonka mukaan Kyproksesta muodostettaisiin kahteen osaan jakautunut liittovaltio.

Tulokset jäivät laihoksi. Viikon kuluttua odottaa kuitenkin toinen neuvottelukierros Sveitsissä. Kadonneiden kohtalon selvittämisestä syntynyt sopimus herättääkin toiveita.

Yksi kysymysmerkki kuitenkin on. Turkkilaisten johtaja Rauf Denktash on uhannut boikotoida jatkoneuvotteluja vastalauseena Kyproksen EU-jäsenyyspyrkimyksille.

Nyt käytäviä neuvotteluja on luonnehdittu viimeiseksi mahdollisuudeksi saavuttaa rauhanomainen ratkaisu Kyproksen umpisolmuun. Niin Kyproksen kuin koko kaakkois-Euroopan kannalta olisi sääli, jos tilaisuus jälleen kerran hukattaisiin.

Klerides on jo ilmoittanut osallistuvansa YK:n isännöimiin neuvotteluihin. Denktashin ilmoitusta odotetaan tällä viikolla. Toivottavasti vastaus on myönteinen, sillä kyproksenturkkilaistenkin etuja voidaan parhaiten ajaa neuvotteluissa.