Pääkirjoitus 3.8.1997:
Pääministerillä on vielä
hallituksessaan pitelemistä

Kesä on kääntynyt elokuulle, jolloin Suomessa alkaa perinteisesti jo politiikan syksy. Hallitus palailee lomilta, ja eduskuntaryhmät käyvät kesäkokouksissaan evästyskeskustelua syksyn linjauksia varten.

Kun pääministeri Paavo Lipponen palaa lomalta huomenna, hän joutuu heti keskelle budjettivääntöjä. Ensi vuoden valtion tulo- ja menoarvion piti olla aikaisemmin sovittujen budjettiraamien takia lähes läpihuutojuttu, mutta näin ei olekaan. Sen jälkeen kun valtiovarainministeriö kiristi budjettitavoitteita muutamalla miljardilla markalla, monissa ministeriöissä kytee jo lähes täysi sota.

Pääministeri Lipponen asettuu Turun Sanomien tämän päivän haastattelussa selkeästi valtiovarainministeri Sauli üNiinistön? esitysten tueksi. Lipponen pitää kiristyksiä jopa varsin vaatimattomina tarpeeseen nähden.

Pääministerin ja valtiovarainministerin üyhteistyöakseli? pelaa siis saumattomasti tälläkin budjettikierroksella riippumatta heidän erilaisesta puoluetaustastaan. Yhteistyön on syytäkin toimia, koska heidän tiukka linjansa on aivan oikea.

On muistettava, että valtio velkaantuu yhä lisää lähes parikymmentä miljardia markkaa vuodessa, vaikka elämme talouselämässä keskellä korkeasuhdannetta jo viidettä vuotta. Jos ei nyt pystytä leikkaamaan menoja ja pääsemään vähitellen myös velkamäärän vähentämiseen, niin milloin sitten. Ei kai valtion yli 400 miljardin markan velkataakkaa sentään seuraavassa laskusuhdanteessa lyhennetä?

Pääministerillä näyttää kuitenkin olevan hallituksessaan pitelemistä - eikä vähiten oman puolueensa Sdp:n osalta. Varsin maltillisena pidetty hallintoministeri Jouni Backmankin on kauhistellut valtiovarainministeriön esityksiä mahdottomiksi toteuttaa. Backman ei hyväksy varsinkaan kuntiin ja rakentamiseen kohdistuvia lisäleikkauksia.

Murinoita on kuulunut jo monista ministeriöistä. Lipposen-üNiinistön? linjaa vastaan on kuitenkin vaikea pullikoida, jos ei synny laajaa yhteisymmärrystä muunlaisista menoleikkauksista.

Budjettikiistojen ohella myös üEmu?-keskustelu pitää politiikan syksyä lämpimänä. Vaikka lopulliset ratkaisut tehdäänkin vasta ensi vuoden puolella, se vaikuttaa poliittiseen ilmapiiriin sekä hallituksessa että koko eduskunnassa.

Pääministeri Paavo Lipposella on üEmunkin? osalta selkeä linja. Hän korostaa TS:n haastattelussa, että hallitus tekee üEmusta? yhtenäisen päätöksen, josta hallituspuolueet eivät voi poiketa. Eikä liene epäselvää, millainen tuo päätös tulee olemaan. Suomi liittyy ensimmäisten joukossa Euroopan talous- ja rahaliittoon, mikäli sellainen ylipäätään syntyy.

Suomessa aina ajankohtaiseen presidentinvaalikampanjaan Lipponen näyttää perin juurin kyllästyneen, varsinkin kun se on saanut kovin üpopulistisia? muotoja. Vaikka Lipponen ei sanonut sitä aivan suoraan, hän mitä ilmeisemmin katuu siirtymistä suoraan kansanvaaliin muuttamatta samalla presidentin valtaoikeuksia.

Jos näin on, pääministerillä pitäisi olla nyt rohkeutta kannattaa selkeästi presidentin valtaoikeuksien riisumista silläkin uhalla, että hän joutuisi asiassa vastatusten istuvan presidentin kanssa.