Hoidon tarpeen juuret sodissa

Kolumnisti Iikko B. Voipio, luettuani kirjoituksenne (TS 29.7.), en voinut välttyä ajatukselta, että siinäpä mustalaispoika pistelee puukolla kaveriaan ja kyselee, kutittaako. Kirjoituksessa heittelette tutkimustuloksia ja asiattomuuksia hyvin arveluttavalla tavalla. Veronmaksajana toivoisi, että Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATT:n kehitysjohtajalla olisi myös kirjallisia kykyjä analysoida terveystoimeen liittyviä tutkimustuloksia asialliselta pohjalta. Haluan esittää muutamia kysymyksiä ja kommentteja kirjoituksenne johdosta.

Oletteko koskaan ajatelleet, että nuo yli 65-vuotiaat, jotka käyttävät keskimäärin neljä kertaa enemmän terveyspalveluja kuin heitä nuoremmat, ovat toisen maailmansodan jälkisatoa?

Oletteko ajatelleet vertaillessanne Pohjoismaiden terveysmenoja keskenään, että Suomella on takana pitkään käyty sota ja sen seurauksena mittavat sotakorvaukset, jotka on revitty raihnaisten suomalaismiesten ,-naisten ja -lasten selkänahasta?

Oletteko ajatellut, että tänä päivänä automaatio ja tietokoneet tekevät suurimman osan töistä. Ainoa alue on edustaminen ja korruptiomatkat ja -tilaisuudet, jota ei syystä tai toisesta hoideta tietokoneilla vaan verovaroilla ja henkilötyövuosilla?

Oletteko ajatellut, että vaikka Suomessa on 30 prosenttia enemmän vuodepaikkoja kuin teollistuneissa länsimaissa keskimäärin, että meillä siitä huolimatta joudutaan makuuttamaan potilaita pitkin käytäviä ja perin kyseenalaisissa olosuhteissa niin sivistysvaltio kuin ollemmekin?

Oletteko ajatelleet, että kun terveystoimen budjetti ylittyy vuositasolla, ei se suinkaan johdu siitä, että johtajana on lääkäri ja valvojana terveyslautakunta? Syynä on hyvin todennäköisesti taitamaton hallinto-, rahoitus-ja kehitysjohtaja. Henkilöt, joille on tärkeämpää osoittaa vuoden tilinpäätöksen yhteydessä, kuinka hyvin on menokehyksissä pysytty, mutta joille on yhden tekevää, mitä on jätetty hoitamatta ja mitä tekemättä terveystoimessa.

Oletteko siellä VATT:ssa syynänneet, kuinka paljon kaikenmaailman tori- ja kaljatapahtumiin uppoaa verorahoja ja miksi muutaman päivän kemujen budjetti ylitetään miljoonilla markoilla? Olisikohan syytä lisätä noihin menoihin myös ne suunnattomat terveys- ensiapu- ja katastrofikulut, joita niistä aiheutuu terveystoimelle? Toivon saavani lukea seuraavan kolumnin, jossa käsitellään VATT:n tutkimustuloksia ja varojen käyttöä erilaisiin festivaaleihin ja tapahtumiin.

Lopuksi, annetaan vain palomiesten olla palomiehinä, sillä he sentään osaavat näköjään ajatella, minkä ikäisinä he vielä pystyvät suorittamaan työnsä kunnolla. Kaikista ei voi sanoa samaa.

Eine Pulju-Helistö
Turku