Päivän Pistot -kolumni
Aimo Massinen:
Vuori on laskeutunut

Oikeusneuvos Eeva Vuori on puolen vuoden täydellisen eristäytymisen jälkeen laskeutunut keskuuteemme.

Eeva-lehteen on KKO:n mediakonsultin avustuksella syntynyt erittäin tarkkaan mietitty haastattelu, joka pyrkii tekemään hänestä marttyyrin ja julkisuuden uhrin. On kuin viaton enkeli olisi lehahtanut keskellemme.

Eeva-lehden juttu lähtee liikkeelle siitä, miten KKO:n jäsenet tekevät työtä vuorotta, aamusta iltaan, ympäri viikon, ympäri vuoden ja varsinkin Eeva Vuori on juuri tällainen, hiljainen puurtaja.

Vuori kuvataan lämpimäksi ja lempeäksi ihmiseksi eikä ollenkaan tiukaksi nutturapäiseksi tuomariksi. KKO:n notaarit kutsuvat häntä emokseen ja nuorisorikollisetkin kuulemma moikkaavat ystävällisesti, että hei, tuomari.

Lukijoiden sympatiaa haetaan siitä, miten julkinen myllytys johti viiden viikon sairaslomaan. Vielä raskaammin tapahtumain vyöryn on kuitenkin ottanut aviomies sekä Eevan Vuoren iäkkäät vanhemmat.

Urheasti Eeva Vuori kamppailee kuitenkin nyt yksilön oikeusturvan puolesta. Jos hän nyt eroaisi - mikä olisi hänelle itselleen kuulemma huomattavasti helpompaa - pönkitettäisiin mielikuvaa, että yksilön oikeusturva on pelkkää teoriaa.

Eeva Vuori on paitsi lempeä, myös jalomielinen. Ei hän Lepän pariskuntaa tuomitse, korkeintaan hiukan säälii, kun nämä ovat käyttäneet julkisuutta laskelmoivasti hyväkseen, esittäneet valheellisia väitteitä ja jopa tappouhkauksia häntä kohtaan!

Pitkää vuodatusta koristaa hyvin tarkkaan valittu kuvitus. Ensin on kuva suoraan lukijaa silmiin katsovasta Eeva Vuoresta vaaleassa, viattomuutta ja puhtautta symbolisoivassa koltussa.

Toisessa kuvassa vakava Eeva Vuori on sinisessä mekossa valkoista seinää vasten ja kädet ristissä. Lopuksi Eeva Vuori näyttäytyy iloisen kirjavassa kesämekossa, jossa suukin jo vaihtuu hymyyn ikään kuin uutta tulevaisuutta uhkuen.

Tämmöiseen siirappiin on siis kääritty oikeusneuvos Eeva Vuori. Siis ihan kuin nykyiset presidenttiehdokkaat!

Haastattelun vakavin kohta on väitetty tappouhkaus. Olisiko Juhani Leppä edes juovuksissa tai leikinpäiten voinut uhata tapolla? Lepän värikkään ilmaisutavan aika hyvin tuntien ei se minusta aivan mahdotonta ole.

Eeva Vuorella täytyy olla siitä näyttöä tai vähintään nauhalla tuo uhkaus, kun hän menee julkisesti sellaista väittämään. Mutta jos Leppä ei ole sellaista sanonut, mahdollisesta oikeudenkäynnistä sukeutuisikin uusi mielenkiintoinen näytelmä.

Yksityishenkilö Eeva Vuori voi tietysti harjoittaa minkälaista imagon rakennusta tahansa ja antaa haastatteluja mille lehdelle haluaa, mutta KKO:n rooli tässä tapauksessa kummastuttaa. Eeva-lehden juttuhan oli KKO:n uuden tiedottajan Ritva Juntusen diplomityö.

Aikooko kolhiintunut KKO jatkossakin käydä imagokampanjaansa naistenlehtien tunnepitoisilla markkinoilla? Tuskin KKO:n uskottavuus madiakikoilla kohenee!

Kun Eeva Vuoren kantti ei riittänyt normaaliin tv- tai sanomalehtihaastatteluun tai yleiseen tiedotustilaisuuteen, parempi vaihtoehto olisi ollut pysyä kokonaan hiljaa.

Tämäkin haastattelu oli liikaa. Media sai vain uutta vettä myllyynsä.

Kirjoittaja Aimo Massinen on Turun Sanomien päätoimittaja.