Luodaan Turusta operettikaupunki

Tyylikäs, kadehdittavan nuorekas ja tosi rohkea ja sisuuntunut Turun tyttö Tamara Lund on ideoinut, järjestänyt ja organisoinut Turun toiset operettipäivät, kantanut niistä vastuuta ja esiintynyt. Mitä lienee hänen mietteensä tänään. Itse olen häpeissäni ja ihmeissäni. Missä on turkulaisten innostuneisuus, yhteenkuuluvuuden tunne, tukemisen halu ja kyky? Miksi media ei paremmin luo tunnelmaa?

Tiistain 29.7. Turkuhallin kolmituntinen operettikavalkadi antoi yleisölleen kaiken sen loiston ja taidokkuuden, mitä operetti parhaimmillaan on.

Taidokas taide-esitys ei ole ilmaista. Jos yksikin laulaja, iskelmätähti orkestereineen kuittaa useita kymppitonneja illasta, niin mitä maksaakaan operetti useine kymmenine esiintyjineen, johon lisäksi tulee orkesteri.

Fiksu turkulainen saattaa katsahtaan alentuvasti operetin ilmoitteluun, sillä oopperaa ja/tai Pori Jazzia sen olla pitää. Ja kuitenkin tuntuu siltä kuin niissäkin olisi välillä aika selvästi kysymyksessä Keisarin uudet vaatteet -tyyli.

Operetti vaatii onnistuakseen todella korkeatasoista laulutaitoa, mutta myös liikehtimisen ja ilmeilyn osaavuutta, puhumattakaan työtarpeista kuten lavastuksesta ja vaatetuksesta. Ja kun loistelias orkesteri soittaa, niin sielu uudistuu.

Olen itse kokenut aikoinani vanhempien seurassa Alpo Viikan, Hemmo Airamon, Inke Maattolan, Esko Vettenrannan, Annie Mörkin jne. taidokkaan, loistokkaan esiintymistavan. Miksei siis arvokas, vanha Turku elähdyttäisi niitä perinteitä. Onhan tänne jo saatu idearikkaiden turkulaisten avulla uudistuksia: vanha pankkirakennus, tehdassali, Sigynsali, ehkä koulurakennus jne. tarkoituksenmukaiseen, nykyihmisille sopivaan käyttöön. Eikös nykykulttuuriin kuulu olutlasin ääressä istuminen, taidetilaisuuksissa näyttäytyminen ja ihmisten tapaaminen.

Esitän toivomukseni, että Turku satsaisi nautittavaan, tasokkaaseen, koulutettujen taiteenesittäjien tukemiseen ja palkkaamiseen.

Täysipainoinen operettiprimadonnamme Tamara Lund on nyt tehnyt parhaansa omalta osaltaan ja vähän enemmänkin. Palkataan Tamara operetin ohjaajaksi, laulajia ja soittajia sekä tanssijoita meillä riittää.

Tähdätään tulevaiuuteen, kansainvälisyyteen, kilpaillaan.

Otetaan operetti omaksemme.

Soili Salokangas