Lemmikkieläinkauppa ei voi
sitoutua yhteen tukkuun

Lemmikkieläinkaupassa on havaittu ketjuuntumisen edut jo kauan sitten, toisin kuin konsultti Fröjman väittää (TS 24.7.) Lemmikkieläinkaupassa on Suomessa jo vuosia ollut monimyymäläketjuja, esimerkiksi Eläinsoppi Oy perustettiin jo vuonna 1980. Monet lemmikkieläinkauppiaat ovat myös jäseninä vuonna 1980 perustetussa Suomen akvaario- ja lemmikkieläinkauppiaiden liitossa, jonka kautta kauppiaat ovat tehneet paljon yhteistyötä.

Lama koetteli lemmikkieläinalaa todella kovalla kädellä. Myynti romahti monessa liikkeessä kymmeniä prosentteja, joten jos nyt on paikoitellen pientä nousua, niin yhdeksänkymmentäluvun alun myynteihin on vielä matkaa.

En tiedä, mitä epätervettä kilpailua konsultti jutussa tarkoittaa, mutta ei ketjuuntuminen vaikuta kilpailun laatuun tai imagoon, kannattavuuteen se kyllä vaikuttaa.

Jutussa esiteltyyn Euro-Pet ketjuun kuuluvat liikkeet ostaisivat, jos saisivat, omalta tukkuliikkeeltään tavarat, mutta kyseinen tukkuliike pahoittelee 30.5. ja 15.7. asiakaskirjeissään, ettei pysty toimittamaan tavaraa asiakkailleen vaan pyytää kärsivällisyyttää. Mitenkähän kauppiaat, joiden pitää ostaa pääosa tavaroista ko. tukkuliikkeeltä pärjäävät. Yksikään kauppias ei tule toimeen vain yhden tukkurin tuotteilla, ei ainakaan, jos tavaraa ei saa ja jotain pitää myydä, jotta toiminta kannattaisi.

Mielestäni on väärin sitoa itsenäisiä kauppiaita jonkun tukkuliikkeen etäispäätteeksi. Euro-Pet franchising-ketju on tarkoitettu tukkuliikkeen jatkeeksi, jolloin voidaan yrittää varmistaa ko. tukkuliikkeen tavaroiden menekki.

Suomen lakien mukaan lemmikkieläinliikkeissä ei saa myydä koiria eikä kissoja, joten Fröjmanin lausahdus meidän alan liikkeissä ei varsinaista koirakauppaa käydä osoittaa suurta asiantuntemattomuutta alaamme koskevien lakien suhteen.

Suomessa myydään erittäin vähän liskoja ja muita matelijoita verrattuna kaneihin ja jyrsijöihin.

Suomessa kasvatetaan paljon erilaisia kaneja ja jyrsijöitä ja laatu on huomattavasti parempi kuin Ruotsista tai muualta tuotujen suurkasvattajien eläimet ovat. Akvaariokaloista todella tuodaan noin 80 prosenttia, samoin lähes kaikki matelijat sekä osa linnuista. Mutta meillä on useitakin erittäin korkeatasoisia lintujen kasvattajia. Joten kaikista eläimistä ei tuoda niin paljon kuin konsultti väittää.

Tuoja on aina vastuussa tuomistaan eläimistä ja velvollinen antamaan jokaiselle eläimelle ruokinta-ja hoito-ohjeet mukaan. Suomen akvaario- ja lemmikkieläinkauppiaiden liitto on kouluttanut jäseniään eläinten hoidossa ja muussa alaan liittyvissä asioissa.

Mikäli vain voi ostaa kotimaisen eläinkasvatuksen tuloksia, pitää niitä ehdottomasti suosia, joten jokainen niistä maksettu markka jää Suomeen.

Vuokko Eräjää

Eläinsoppi Oy:n toimitusjohtaja