Lyijyhaulit tuhoavat
terveyden ja ympäristön

Vähän aikaa sitten tuli Ekoistissa järkyttävä raportti ampumaseurojen luonnosta ja ympäristöstä piittaamattomasta toiminnasta. Jokainen haulikkoampuja jättää yhdellä käyntikerralla 1,5 kg lyijyä maahan. Maaperässä lyijyhaulit rapautuvat ja osittain liukenevat maa-ainekseen. Lyijy on maaperässä osittain liuenneessa muodossa.

Ampumaratojen vaikutusta luontoon on tutkittu paljon Suomessa ja ulkomailla. Päästäiset kuolevat kahdessa päivässä, jos ne syövät lyijypitoisen madon. Vesilinnut luulevat hauleja siemeniksi. Ampumaratojen läheltä on löydetty kuolleita ja huonokuntoisia sorsia. Lintujen kuvusta on löydetty keskimäärin n. 40 haulia. Tappava lyijymyrkytys seuraa yli 10 haulin syömisestä.

Ampumaradoilla on niin paljon lyijyä, että jopa ilman hengittäminen on epäterveellistä. Erityisen herkkiä ovat lapset ja eläimet. Pienet lapset eivät saa liikkua lyijyä sisältävässä ympäristössä. Lapset saavat kaikesta lyijyaltistuksesta puolet likaisista käsistä tai maata syömällä. Lyijymyrkytyksestä jää lapselle pysyviä haittoja: aivosolut kuolevat ja älykkyysosamäärä laskee. Sikiön veri sisältää yhtä paljon lyijyä kuin äidin veri.

Ampumaradat ovat uhka myös pohjavesille.

Ohjelmassa kerrottiin Hyvinkäällä sijaitsevasta ampumaradasta, jolle metsästysseura ampui 25 vuoden aikana 54 tonnia lyijyä. Yhdessä kilossa maata on 5680 milligrammaa lyijyä, sallittu määrä on 60 milligrammaa. Suomessa on 10000 samanlaista ampumarataa.

Tutkijat ovat päätyneet aina samaan: lyijyhauleja ei saisi missään tapauksessa käyttää. Vesilintujen metsästyksessä lyijyhaulit kiellettiin viime vuonna. Ampumaratoihin ei tähän mennessä ole yksikään viranomainen halunnut tai uskaltanut puuttua.

Kiinnostuneena jäämmekin odottamaan mistä löytyisi sellainen fiksu ja rohkea ihminen, joka tekisi asialle jotakin. Turha odottaakaan, että sellaista moraalia ja suoraselkäisyyttä löytyisi ammuntaa tai metsästystä harrastavien joukosta. Poliitikkojen ymmärryksen tasosta kertonee jotain se, että kansanedustajat ovat tehneet Markku Lehtosaaren johdolla lakialoitteen vesilintumetsästyksen lyijyhaulikiellon osittaisesta purkamisesta.

Ihmettelevä