Pääkirjoitus 29.7.1997:
Carl Bildt otti paikkansa
pääministerin haastajana

Ruotsin maltillisen kokoomuksen johtaja Carl Bildt on parin vuoden tauon jälkeen palannut haastajana maansa poliittiseen e lämään.
Ruotsin maltillisen kokoomuksen johtaja Carl Bildt on parin vuoden tauon jälkeen palannut haastajana maansa poliittiseen e lämään.

Carl Bildt on jälleen palannut Ruotsin politiikkaan pari vuotta kestäneiden kansainvälisten tehtävien jälkeen. Ajankohta on sopiva. Valtiopäivävaalit ovat runsaan vuoden kuluttua ja Bildtin johtama pääoppositiopuolue maltillinen kokoomus on kannatuslukemissa jokseenkin tasoissa hallituksessa istuvien sosiaalidemokraattien kanssa.

Bildtin lauantainen kesäpuhe kokoomukselle perinteisessä Grisslehamnissa oli samalla sisäpoliittinen linjapuhe, joka on helposti miellettävissä myös vaalitaistelun lähtölaukaukseksi.

Ruotsin vaalikampanjasta tulee väkisinkin tavanomaista pitempi. Kenties myös aikaa myöten tavallista rajumpi. Bildt tuntuu uhkuvan poliittista taistelumieltä, vaikka ensimmäinen esiintyminen olikin silmiinpistävän maltillinen.

Kokoomuksen päävastustajat, pääministeri Göran Persson ja hänen sosiaalidemokraattinen puolueensa ovat viime aikoina esiintyneet politiikassa varsin tempoilevasti ja odottamattomastikin. Persson itse ei ole koskaan ollut mikään kansanvillitsijä ja hänellä saattaa olla suuria vaikeuksia vuoden kuluttua saada kansa äänestämään sosiaalidemokraateille jatkokautta hallituksessa.

Sen paremmin kokoomus kuin sosiaalidemokraatitkaan tuskin kykenevät saavuttamaan vaaleissa ehdotonta enemmistöä valtiopäivillä. Avainkysymys onkin, kumpi saa luotettavia yhteistyökumppaneita ja kenties hallitustovereitakin keskustasta, kansanpuolueesta, kristillisdemokraateista ja vihreistä.

Rintamalinjan kulkua on vielä liian aikaista ennustella, sillä kaikki pienemmät puolueet pyrkivät epäilemättä saamaan kaiken mahdollisen irti todennäköisestä vaa' ankieliasemastaan.

Bildt tarjosi linjapuheessaan äänestäjille kolmitahoisen uudistusohjelman nopeaa luomista. Hänen mielestään veronalennuksia on tarjottava erityisesti matalapalkkaisille, sosiaaliturvasta on tehtävä paras mahdollinen Ruotsin varallisuustasolla ja yritteliäisyydelle hän lupasi luoda Euroopan parhaat edellytykset.

Haasteet ovat kovia ja Perssonin on pikimmiten vastattava niihin. Persson itse sotki pahasti välinsä maan teollisuuden ja elinkeinoelämän kanssa tiukentuneella energiapolitiikallaan ja viittaamalla muutenkin kintaalla Ruotsin teollisuusjohtajien näkemyksiin tarvittavista kehityssuunnista.

Jos Bildt onnistuu vakuuttamaan äänestäjät, jotka nykyisin maksavat maailman korkeimpia veroja, alennustensa todellisuudesta, saattavat ruotsalaiset hyvinkin olla valmiita vaihtamaan hallitusta.

Paljon muitakin kuin vain sisäpoliittisia kysymyksiä varmasti nousee vuoden aikana vaalikampanjoiden teemoiksi. Varovainen ja maltillisesti esiintynyt Carl Bildt ei esimerkiksi hiiskahtanut kesäpuheessaan sanaakaan ulkopolitiikasta tai turvallisuuspolitiikasta. Tiedossa on, että Ruotsin tällä hetkellä kansainvälisesti tunnetuin poliitikko on myös innokas Nato-jäsenyyden kannattaja.