Vangit hoitavat itse
vankilan arkirutiinit

Silloin tällöin on Turun Sanomissa ollut mielipiteitä ja harhaanjohtavia juttuja vankilaoloista. Olisi hyvä ottaa asioista ensin selvää ja vasta sitten kirjoitella lukijoille.

Oletteko koskaan ajatelleet, ketkä tekevät suljetun vankilan päivärutiinityöt? Siviiliporukka ei niitä tee. Ruoanvalmistuksen, sen jakelun, tiskaushomman, keittiön siivouksen, sellien, selliosastojen, vapaa-ajantilojen, henkilökunnan tilojen ja piha-alueiden kunnossapito on vankien työtä. Myös vuodevaatteiden ja päällysvaatteiden vaihto ja pesu, laitoksen pienimuotoiset remontit ovat vankien työtä. Tässäkään ei ole vielä kaikki työkohteet.

Yrittäkää nyt edes ajatella, että minkälainen siviilityöntekijäporukka tarvittaisiin koko ruljanssiin ja millä palkalla.

Täällä Kakolassa saa ns. palkkaa noin 500 markkaa kuukaudessa. Eli vuodessa noin 6000 markkaa. Siis vanki tienaa vuoden työstä noin yhden kuukauden siviilityöntekijän palkan. Jos vanki ei saa siviilistä rahaa, niin tarkkaan saa ostoslistansa laatia.

Avovankiloiden vankeja ei kannata kadehtia. Niissä maksetaan melkein normipalkkaa, mutta palkasta maksetaan myös veroa. Lisäksi peritään ruokaraha, ns. pamppuraha, varustevuokra. Esimerkiksi Käyrän työsiirtolan rakennukset on maksettu jo moneen kertaan. Eivät ne avovankilat mitään kultakaivoksia ole ja niissä myös sitten tehdään töitä.

Jos kuitenkin olette hirveän kateellisia ja katkeria vangeille, niin voin kertoa, ettei täällä iltaisinkaan mitään karnevaalitunnelmaa ole. Esimerkiksi tämä Kakolanmäki on varmasti Turun rauhallisin ja siistein kaupungin kolkka.

208/97 Jope P
Kakola