Puukerrostalojen palo-
turvallisuus epäilyttää

Vanha puukaupunki Turku tuhoutui tulipalossa. Puu-Raumassa roihusi rajusti viime viikolla, vain poikkeuksellinen tuuri pelasti kaupungin. Ylöjärven asuntomessujen pommien takia oli koko puutaloalue lähellä palaa taivaan tuuliin. Päivittäin kerrotaan tuhoisista puutalotulipaloista. Ihmiset ja eläimet menehtyvät tuskallisesti, omaisuus tuhoutuu. Mitä tehdään paloturvallisuuden parantamiseksi?

Ei EU:n puun palamisenestodirektiivi ja puupolttoaineen uudelleenluokitus palamattomaksi riitä estämään puun palamista. Avuksi pakollistetaan kaupallista mittaria, joka ilmoittaa kun kuolet liekkeihin.

Eikö ole käytettävissä mitään turvallisempaa rakennusmateriaalia kuin puu, kotimainen polttoaine, joka parhaiten lämmittää takassa?

Eikö näissä oloissa ja tällä kokemuksella ole edesvastuutonta, että Raision asuntomessut Turun ja Rauman välissä suomalaisen rakentamisen laadun guruna, suorastaan edistää puutalorakentamista?

Kuten palamisen edistämistä varten pystytetään halot kekoon, rakennetaan puukerrostalotkin puutavarat pystyssä. Puukerrostalo onkin yhdistetty ruumisarkku ja krematorio, molemmathan tehdään puusta. Äskeisistä hotellipaloista ja Lahden kerrostalopalosta saatiin mallia pelastusmenetelmistä: benjihyppy ilman köyttä.

Ja elleivät puukerrostalot pala, ne lahoavat ja palavat sitten itsestään luonnon kiertokulkuun - ovat niin ekologisia ja valmiiksi vihreät, tänäkin vuonna. Tässäkin talo-ongelmien ratkaisuksi tarjotaan mittari, joka ilmoittaa että kotisi lahoaa. Kosteus- ja homeongelmien perussyytä sen sijaan ei haluta poistaa.

Miksei messuyleisölle haluta näyttää turvallisia, lahoamattomia ja palamattomia rakennusaineita? Turvalliset ratkaisut ovat rahastukselle vaarallisia kilpailijoita, ne karsitaan siksi armotta pois.

Savi-olki-lanta-lieteharkoistakaan ei tullut ongelmien pelastusta, ei tullut edes keskeneräistä taloa. Tulipa vain veteen liukeneva läjä yhden seinän kohdalle. Herkästi syttyvän puutalon loppuosakin jäi pahasti keskeneräiseksi lautavajaksi.

Parempi puu metsässä pinossa,
kuin talossa laatu vinossa