Lääkärin hoidettava myös sielua

TS/Riitta Salmi
TS/Riitta Salmi

On surullista, että valtaosa nykylääkäreistä on vain ammatinharjoittajia ja asiantuntijoitten eksperttejä. Aika usein heillä on hyvät tiedot ja he hallitsevat ammattinsa. Usein he eivät kuitenkaan oivalla, että jokaisella potilaalla sairastuu paitsi joku elin tai vartalon osa myös samanaikaisesti ihmisen sielu, eli tietoisuuden huippuelin.

Hyvähän se on, jos lääkäri on taitava ja pätevä ammattilainen. Sillä hän hyvittää sen, että ihmisen sielu jää hoitamatta. Silloin, kuin ihmisen elin paranee, paranee myös hänen sielunsa. Mutta paljon nopeammin ja menestyksellisemmin ihmisen elin tai vartalon osa paranee, jos lääkäri hoitaa samanaikaisesti potilaan sielua.

Voisin luetella tavattoman paljon esimerkkejä nykyajan lääkäreiden ammattimaisesta suhtautumisesta potilaisiin. Otetaanpa esimerkki omasta henkilökohtaisesta kokemuksestani, kun itse jouduin tekemisiin kirurgin kanssa. Tohtori teki minulle leikkauksen. Se oli melko monimutkainen ja pitkä leikkaus. Leikkauksen jälkeen hän ei valitettavasti katsonut välttämättömäksi käväistä potilaan luona, tarkistamassa tilannetta ja vointia. Jos potilas on leikattu paikallispuudutuksen avulla, täytyy häntä aina samanaikaisesti rauhoittaa, lääkitä ja rohkaista toivomuksella pikaisesta parantumisesta.

On tärkeää antaa ohjeet ei vain hoitajille vaan myös potilaalle itselleen, miten hänen pitää toimia leikkauksen jälkeen. Näin toimenpiteellä hoitajien työ helpottuu ja samanaikaisesti parantuminen nopeutuu.

Jopa rintamaolosuhteissa oli harvinaista, etten olisi heti leikkauksen jälkeen käynyt tarkistamassa potilaani vointia. Aloitettuani työni neurokirurgina vuonna 1936 jäin useasti klinikalle 2-3 päiväksi voidakseni tarkkailla aivoleikkauksen läpikäyneitä potilaitani ja ehkäistä mahdollisia leikkauksen jälkitauteja.

Totisesti meidän lääkärien täytyisi olla todella lääkäreitä, osata myös lääkitä ihmistä kokonaan, eikä koskaan saa unohtaa hoitaa samanaikaisesti sekä potilaan ruumista että sielua.

Wladimir Goiehman
professori