Kakkospääkirjoitus 24.7.1997:
Kesän sunnuntaikaupasta
myönteiset kokemukset

Kun liikeaikalain muutoksesta viime talvena taisteltiin, kauppojen sunnuntaiaukiolon vapauttamiselle löydettiin monta vastustavaa argumenttia. Pelättiin, että isot marketit polkevat alleen pikkuliikkeet, että sunnuntaimyynti verottaa arkipäivien menekkiä tai että koko kysyntä jää olemattomiin.

Kuluvan kesän kokemusten perusteella voi sanoa, että pelot olivat turhia. Kauppa on käynyt ainakin Turussa hyvin, eikä odotettuja ongelmia ole esiintynyt. Asiakkaita on riittänyt niin pieniin kuin isompiinkin liikkeisiin. Ei edes haja-asutusalueiden kyläkauppiailla tunnu olevan pahaa sanottavaa uudesta käytännöstä.

Lehtemme haastattelemat turkulaiskauppiaat ovat jopa yllättyneitä sunnuntain aukiolojen suosiosta. Ostokset ovat sekä määrällisesti että laadullisesti olleet arjen tasoa. Pelkästään keskioluen tähden kauppaan ei ole lähdetty.

Kuluttajat näyttävät nopeasti omaksuneen uudenlaisen asiakaskäyttäytymisen. Ruokaostoksille poiketaan illan suussa mökiltä tullessa tai muutoin perheen kanssa liikuttaessa.

Turun keskustan tavaratalot eivät ole lähteneet kokeilemaan laajennettua aukioloa. Ne laskevat, että kaupungin ydinalueen asiakaspotentiaali on pyhisin liian pieni. Eivätkä liene aivan väärässä. Suvisunnuntaina kansalaiset hakeutuvat kernaasti väljemmille vesille.

Kaupan liikeaikojen vapauttamisesta käytiin viime talvena kiivas poliittis-vakaumuksellinen taistelu, joka oli suistaa jopa maan hallituksen raiteiltaan. Kiista ratkesi maaliskuussa lainsäädännölliseen kompromissiin. Sen mukaan kaupat saavat olla auki sunnuntaisin kesäkuukausien lisäksi myös joulukuussa.

Turkulaisen kauppiaan Jukka Aaltosen mielestä kansalaiset ovat nyt äänestäneet jaloillaan sunnuntaikaupan puolesta. Kokemukset osoittavat niin ikään, että aukiolojen vapautta osataan käyttää järkevästi tiskin molemmilla puolilla.

Jäljelle jää vain kysymys, miksi liikeaikojen liberalisointia ei vietäisi loppuun asti.