Paavo Nurmi Marathon
ottaa opikseen virheistä

Martti Toivonen ja Jaana Syld (TS 11.7.), kiitokset Paavo Nurmi Marathonia koskevista mielipiteistänne.

Paavo Nurmi Marathonin järjestelytoimikunnan kritiikkipalaveri pidetään kesälomien jälkeen, jolloin otamme huomioon kaiken saamamme palautteen. Mutta jo nyt muutamia vastauksia jo käsittelemiimme epäkohtiin.

Olimme ottaneet sääolosuhteet huomioon. Siksi juoma-asemia oli 2,5 km:n välein, ja suihkuja kahdessa paikassa. Kansainväliset säännöt edellyttävät juomapisteitä 5 km:n välein. Alkupään juoma-asemat ovat aina olleet ongelmallisia, niin nytkin. Kiireisten juoksijoiden jäljiltä suuri osa mukeista on maassa tai kaatunut. Pyrimme laajentamaan alkupään juomapisteitä ensi kerralla.

Harkitsimme banaanien tarjoilua, mutta katsoimme, että kuumassa auringonpaisteessa tällaisen ruoan tarjoilu ei ole hygieenistä. Isotonic-urheilujuoma sisältää tasapainoisesti niin suoloja kuin hiilihydraatteja, joten suolakurkun tarjoilu ei liene perusteltua.

Sieniasemia on vaikea järjestää hygieenisesti. Esim. kolmea sieniasemaa varten tarvittaisiin kymmenisen kuutiometriä sieniä, jotta jokainen juoksija saisi puhtaan käyttämättömän sienen. Muun muassa Tukholman maratonilla käytetyt sienet on kerätty maasta vesisaaveihin ja annettu käyttöön seuraaville juoksijoille. Näin emme voi toimia. Esimerkiksi New Yorkin maratonilla sieniä ei ole käytössä.

Reitti on suunniteltu siten, että maratonin toisella kierroksella voimme käyttää samoja huoltopisteitä. Reitin jyrkimmät nousut ovat Ruissalon sillalta lähtevä vajaan 20 metrin nousu ja Itäiseltä Rantakadulta Stålarminkadulle juostava 8 metrin nousu. Maalialueen läheisyydessä ei reitillä tietääksemme ole huomattavia nousuja.

Kaikkien juoksijoiden ei tarvinnut ylittää ajanottomattoa, sillä heille ei otettu aikoja. Heiltä puuttuivat CHIP-koodit, eivätkä he siksi näy tulosluettelossa.

Ulkolaisten urheilijoiden infopaketeissa olivat ohjeet englanniksi, ja lähtöpaikan kuulutukset luettiin englanniksi, ruotsiksi ja suomeksi. Toimistohenkilökunta oli kielitaitoista halliten edellämainittujen kielten lisäksi mm. saksaa, espanjaa, ranskaa ja venäjää.

Juoksijoille annettu paita oli normaali 135 gramman valkoinen T-paita. Esitteessämme emme luvanneet juoksijoille paitaa.

Hierontapalvelut hoiti Turun Hierojakoulu. Osa hierontapisteitä oli toiminnassa klo 18 asti.

Aamiaisjuoksun ruoan jakelu joudutaan tästedes järjestämään siten, että jokaiselle juoksijalle jaetaan ruokapaketti. Tällä kertaa juoksijat saivat itse poimia ruokansa, joten jono liikkui hitaasti. Jakeluhenkilökunnan olisi ehdottomasti pitänyt huomata veden puuttuminen ja korjata epäkohta.

Valitettavaa, että portilla ei ollut toimitsijaa, jolle kuului myös portin ulkopuolinen valvonta, ei ollut huomannut väärään suuntaan lähtenyttä juoksijaa. Ensi vuonna miehitämme tämän alueen useammalla toimitsijalla. Kiitokset toiminnastasi reitin ohjauksessa. Todennäköistä on, että sinua luultiin toimitsijoihin kuuluvaksi. Toimitsijakaarti on niin laaja, etteivät he kaikki tunne toisiaan. Toimitsijat eivät todellakaan lähteneet pois ennen viimeistä kilpailijaa, vaan vasta viimeisen juoksijan saavuttua maaliin.

Reipasta ja aurinkoista kesän jatkoa, Ruissalo-juoksuissa tavataan!

Paavo Nurmi Marathon
Pirkko Martin
pääsihteeri