Kakkospääkirjoitus 23.7.1997:
Diabetes yleistyy räjähdysmäisesti

Diabeteksen eli sokeritaudin räjähdysmäiseen kasvuun on kiinnitetty huomiota parhaillaan Helsingissä pidettävässä, noin 9000 osanottajan maailmanlaajuisessa konferenssissa.

Maailmassa on nimittäin nyt noin 130 miljoonaa diabeetikkoa, mutta jo vuonna 2010 määrän arvioidaan kasvaneen kaksinkertaiseksi. Suomessa diabeetikkoja on nyt noin 170000. Meillä nimenomaan nuoruustyypin diabeteksen esiintyvyys on maailman korkein.

Diabeteksessa on kysymys paitsi erittäin ikävästä ja nopeasti kasvavasta sairaudesta, myös sen hoidon suurista kustannuksista. Suomessa diabeteksen hoidon suorat kustannukset ovat noin 1,5 miljardia markkaa vuodessa. Välillisine vaikutuksineen voidaan puhua peräti 2,5 miljardin markan kustannuserästä. Tämän vuoksi kyseisen sairauden ennakkoehkäisyyn ja tutkimukseen on kiinnitettävä entistäkin suurempi huomio.

Aikuistyypin diabetes on pääosin ns. elintasosairaus. Se johtuu huonosta ruokavaliosta ja liikunnan riittämättömyydestä. Sokerin ja rasvan liikakäyttö sekä liikunnan puute tuovat mukanaan ylipaino-ongelmia, jolloin myös diabetekseen sairastumisen riski kasvaa. Kehitysmaissakin puhutaan jo ns. coca-colasoitumisesta eli roskaruoan yleistymisestä.

Kun diabeteksen kasvun taustalla ovat samat riskitekijät kuin esimerkiksi sydän- ja verisuonitautienkin syinä, ennen pitkää joudutaan ravitsemuspoliittisiin linjauksiin valtion tasollakin. Diabetes-konferenssissa väläytettiin esimerkiksi epäterveellisen ruoan ylimääräistä haittaverotusta, mikä on vakavan harkinnan arvoinen asia.

Niin ikään jo sairastuneita diabeetikkoja voidaan kannustaa konkreettisesti elintapojen muutokseen. Tällöin potilaan on tietyn aikavälin kuluessa muutettava tottumuksiaan saadakseen erityiskorvauksen piiriin kuuluvia lääkkeitä.

Tärkeä tie diabeteksen torjunnassa on myös tutkimustoiminnan tehostaminen. Euroopan unionissa on havaittu tämän merkitys, sillä EU rahoittaa viidellä miljoonalla markalla suomalaista diabetestutkimusta, jossa selvitetään enterovirusten merkitystä diabeteksen synnyssä.