Kakkospääkirjoitus 21.7.1997:
Raision menestys tuo kademieltä

Raision Yhtymän Benecol-menestys on nostanut yhtiön pörssikurssin huikeaan nousuun, mikä näillä näkymin tahkoaa sekä omistajille että palkkajohtajille jättiomaisuuden.

Heikki Haaviston perheen osakepotti lähentelee jo 200 miljoonaa markkaa, MTK:lla on Raisio-salkussaan 300 miljoonan markan omaisuus ja niin edelleen.

Yhtymän johtajat ovat kaiken huipuksi kuittaamassa näillä näkymin noin sadan miljoonan markan optiolainapotin. Pääjohtaja ja varapääjohtaja saisivat ensi keväänä päättyvän optiolainan kannustinrahana kumpikin pitkälti toistakymmentä miljoonaa markkaa, mikäli Raision kurssi pysyisi nykyisellään.

On selvää, että tällaiset omaisuuden siirtymät herättävät sekä yhtymän sisällä että sen ulkopuolella runsaasti myös kademieltä ja suoranaisia palkkapaineita.

Toisaalta pieniä ovat silakat joulukaloiksi. Maailmantalouden kiihtynyt kasvu ja tietokonebuumi on nostanut maailman rikkaimman miehen, Microsoftin omistajan Bill Gatesin omaisuuden noin 190 miljardiin markkaan eli Suomen valtion vuosibudjetin suuruiseksi!

Karl Marx taisi olla oikeassa sentään siinä, että rikkaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät.