Kakkospääkirjoitus 19.7.1997:
Kauniin alkukesän synkkä puoli

Tämän kesän hukkumisluvut ovat synkkää luettavaa. Kaikkiaan alkuvuonna on jo kirjattu 111 hukkumiskuolemaa, kun viime vuonna vastaavaan aikaan hukkui vain 45 ihmistä.

Ikävä tilasto kertoo kauniin ja lämpimän alkukesän ikävämmän puolen. Vesillä liikutaan hyvällä säällä paljon - mutta valitettavasti myös hyvin varomattomasti. Varsinkin veneilyonnettomuudet ovat lisääntyneet huolestuttavasti.

Näin on tapahtunut siitäkin huolimatta, että kansalaiset ovat oppineet aiempaa ahkerammiksi veneilyliivien käyttäjiksi. Toukokuun alusta voimaan tullut vesiliikenneasetus edellyttääkin, että pelastusliivi, kelluntapuku tai pelastuspuku on oltava varusteena kaikissa moottorilla varustetuissa veneissä sekä yli viiden metrin pituisissa purjeella varustetuissa veneissä.

Lakiasetus ei tosin edellytä, että veneessä olevien olisi pidettävä pelastusliivejä päällään. Varmaan olisi kuitenkin syytä käyttää, vaikkei asetus niin vaadikaan. Omankaan järjen käyttö ei ole kielletty, sillä onnettomuustilanteet syntyvät nopeasti.

Siellä täällä on vaadittu, että myös soutuveneen käyttäjille pitäisi säätää pelastusliivipakko. Toisaalta ilman pakkoakin pelastusliivejä voi käyttää soutuveneessä. Miksi suomalaista pitää joka asiassa holhota viranomaisten määräyksillä? Holhousmentaliteetti johtaa nimittäin helposti myös kohtuuttomuuksiin.

Kyllä hukkumiskuolemat selittyvät pääosin suomalaisten huolettomilla asenteilla. Vesi on suomalaisille periaatteessa hyvin tuttu elementti, joten sen vaarallista puolta ei osata ottaa tarpeeksi huomioon.

Ruotsissa ollaan varovaisempia. Siellä on hukkunut tänä vuonna puolet vähemmän ihmisiä kuin Suomessa.

Meillä varsinkin lasten hukkumiskuolemat ovat lisääntyneet rajusti. Se kertoo ennen muuta vanhempien välinpitämättömyydestä.

Tämän kesän uusin villitys, vauhdikas vesijetti, on tuonut myös oman ongelmansa vesiliikenteeseen. Näiden aiheuttamia onnettomuuksia ei ole vielä kovin paljon, mutta nekin tulevat kasvamaan räjähdysmäisesti, elleivät viranomaiset puutu käyttäjien kaahailuun heti alussa tomerasti.