Kalat kaipaavat suojelua

Kuuluvatko kalat lainkaan eläinsuojelun piiriin? Olen itsekin nähnyt kalojen sätkivän kalatiskillä elävänä. Esimerkiksi hauki tukehtuu hyvin hitaasti niin, että aamulla tuotu hauki ei ole vielä iltapäivälläkään päässyt kärsimyksistään. Samoin tukkuihin vietävät kalat tukehtuvat laatikoissa omia aikojaan - lukuunottamatta lohikaloja, jotka lain mukaan pitää teurastaa pyynnin yhteydessä.

Kalan ystävänä en sivuuta kalatiskien kituvia kaloja huomauttamatta asiasta, enkä ravintolassa söisi kuoliaaksi kidutettua kuhaa. Haluan kala-ateriani asianmukaisesti käsiteltynä eli kalan pitää olla kolkattu ja pistetty (eli veri päästetty) pyynnin yhteydessä. Minulla on onni saada tällaista kalaa kalastamalla sitä itse verkoilla. Teurastan kalat aina veneessä ja saan raikkaan makuista kalaa.

Olen kalastunut myös ammattimaisesti, eikä mielestäni kalan teurastaminen ole ylivoimainen tehtävä ammattikalastajallekaan. Luulisi, että oikea käsittely palkittaisiin paremmalla kilohinnalla, mutta niin ei kylläkään kalojen tukkuliikkeissä ole. Ammattipiireissä esitetään, että kala pysyy elävänä pitempään tuoreena, mutta kyllä kala kuluttajan lautaselle ehdittyään on kuollut tukehtumalla ja veri alkanut hapettua - hyvää ruokahalua vaan!

Odotan ainakin läänineläinlääkärin kannanottoa asiassa. Samoin kansainedustajien nk. eläinsuojeluryhmällä olisi tässä asiassa työsarkaa.

Johanna Metsäjätti
Kotieläinten Ystävät ry:n
toiminnanjohtaja