Kansanvallan valtaa!

Turun Sanomat julkaisi kansanvallan (17.7.) päivänä artikkelin, jossa kerrottiin mm. miten kaupunginvaltuustoon saattaa päästäkin Mulkqvist vaikka äänestäisi Symppistä. Näin voi käydä, kun puoluekoneisto toimii markkinoijana ja henkilöiden välittäjänä! Tämä ei ole vielä välttämättä demokratialle vaaraksi. Paljon pahempaa voi seurata demokraattisessa päätöksentekotilanteessa.

Kaupunginvaltuustossa istuu 43 jäsentä. Heistä 14 edustaa sosiaalidemokraatteja ja 8 kokoomusta. Nämä muodostavat enemmistön eli 22 ääntä. Käsiteltävänä on kaupunkilaisten kannalta erittäin tärkeä asia. Kokoomuksen ryhmä on ollut asiasta kahta mieltä, mutta äänestyspäätöksen jälkeen ryhmä on päättänyt olla asiasta äänin 5-4 sellaista mieltä, jota kaupunkilaisten enemmistö ei hyväksy. Sosiaalidemokraatit ovat päätyneet samalle kannalle äänin 7-7, puheenjohtajan äänen ratkaistessa. Ryhmäkuriin vedoten äänestyspäätöksistä pidetään kiinni ja vielä sovitaan valtuustoryhmien nokkamiesten kesken, että näin menetellään. Kaikki muut 21 kaupunginvaltuutettua ovat samaa mieltä kuin näiden kahden puolueen valtuustoryhmissä vähemmistöön jääneet. Kaupunginvaltuusto tekee äänestyspäätöksen asiasta äänin 22-21. Demokraattisen päätöksen tekivät todellisuudessa nämä 12 valtuutettua. 31 valtuutettua oli toista mieltä, mutta eivät voineet mitään, kun puoluekuri tässä asiassa teki tehtävänsä.

Tällaisia tilanteita tietenkin tulee harvoin, mutta ne ovat mahdollisia ainakin silloin, jos päätetään puolueille elintärkeistä asioista! Tavallisen kansalaisen mielipidettä kysellään yleensä vain vaaleissa ja silloin tietenkin voi vaihtaa edustajia, jos he menettelevät kuvatun esimerkin tavoin eivätkä uskalla toimia itsenäisesti ja tarvittaessa puolueryhmän päätösten vastaisesti.

Rauno Rantanen
kaupunginvaltuutettu, Raisio