Emu uhka viennille

Yrittäjä Jouko Laakso oli (TS 6.7.) aiheellisesti huolestunut maamme puu- ja paperiteollisuuden tulevaisuudesta, jos Suomi liittyy Emuun eli luopuu omasta rahastaan.

Vaarana on, että keskeiset kilpailijamaamme kuten Ruotsi ja Kanada voivat hinnoitella suomalaiset metsätuotteet ulos markkinoilta, jos ne antavat rahojensa ulkoisten arvojen laskea tilanteessa, jossa Suomella ei ole enää vastaavaa mahdollisuutta - jos meillä ei ole enää omaa rahaakaan.

Jos Emu vie siivet Suomen vienniltä, niin vientialoilta lama voi yrityskonkurssien ja työttömyyden muodossa levitä edelleen muualle suomalaiseen yhteiskuntaan. Tähän meillä ei todellakaan ole varaa tilanteessa, jossa työttömiä on jo ennestään lähes puoli miljoonaa.

Ruotsalainen kansantaloustieteilijä Per Gunnar Berglund kirjoittaa kansallisen valuutan tärkeydestä teoksessaan Konsten att avskaffa arbetslösheten: Oma valuutta ja siihen liittyvä mahdollisuus devalvoida on käytännössä edellytys sille, että voimme laajentaa kotimaista talouttamme ja vähentää alityöllisyyttä.

Jouni Koivisto