Kaikille sopivan vauhdin
pitämisen vaikea taito

Sinä, Hannu Pitkänen (TS 13.7.), olet ilmeisesti juuri sellainen autoilija, joka nähdessäsi matkailuajoneuvon, pyrit siitä ohitse hinnalla millä hyvänsä. Kuitenkin suuri osa meistä liikkuu samaa vauhtia kuin kuorma- ja pakettiautoliikennekin. Suurin sallittu nopeutemme kun on tuo kahdeksankymppiä, ja käytännössä ajellaan yhdeksääkymppiä. Jonon taaksemme tekee se perässäajaja, joka ei uskalla tai halua ohittaa. Ei sitä rekkaakaan, joka on vain jokusen metrin pitempi kuin auton ja vaunun yhdistelmä.

Ennen meitä haukuttiin hitaudesta, nyt nopeudestamme pitäisi tiputtaa, jotta ohittaminen helpottuisi. Mutta miksi sitten pitäisikään enää ohittaa? Eipä se raskas liikennekään jarruttele ohi päästääkseen, ja ohitusmerkin annamme kummatkin silloin kun se on turvallista.

Muistapa, että me lomailemme koti-Suomessa, ja jätämme lomarahamme tänne, emmekä vie niitä ulkomaille, usein vietämme lomaamme niilläkin seuduilla joista kyläkauppa on kuolemassa, ja käytämme myymäläautopalveluitakin.

Seuraavalla kerralla, kun ajat matkailuajoneuvon perässä, katso ensin nopeusmittariisi, laske montako sekuntia säästät vaarallisella ohituksella, ja jättäydy sitten sopivan matkan päähän odottelemaan sopivaa ohituspaikkaa. Jollet itse sellaista havaitse turvavälin päästä, antaa matkailija ohitusmerkin, kun siihen on aihetta. Tai pistäydy tauolle ja rentoudu kesä-Suomessa, ja nauti suvestamme.

Juhani Halmeenmäki
SF-Caravan 67224

Edellisen johdosta:

En puhunut itsestäni, vaan lähinnä vastaan tulevasta liikenteestä tekemistäni havainnoista...
Hannu Pitkänen