Pöhnässä kaahailevat
rattijuopot hoitoon

Tyypilliseen kesäiseen tapaan olemme saaneet lukea ja kuulla tiedotusvälineistä muistutuksia siitä, että olutterassilta tai kosteista kesäjuhlista ei saisi mennä auton tai veneen rattiin.

Ongelman yhteydessä olisi mentävä suoraan asiaan ja käytettävä sanaa alkoholismi. Kaikki kunnia tie- ja vesiliikenteen raittiuskampanjoille, mutta jokainen suomalainen varmasti tietää ja muistaa, että huumattuna ei saa toilailla kulkuneuvoilla.

Johtavat kansainväliset päihdelääketieteen erikoislääkärit ovat yksimielisiä siitä, että vain parantumattomaan alkoholismiin sairastunut sivistysvaltion asukas kaahailee pöhnässä. Selvin päin nämäkin kyllä katuvat ja tuomitsevat kännissä liikennöinnin.

Alkoholisti ei suinkaan tarkoita samaa kuin rappioalkoholisti. Alkoholisteista valtaosa on työssäkäyviä, asuntonsa ja autonsa omistavia ihmisiä, monesti niin sanottuja menestyjätyyppejäkin. Heistä olisi puhuttava yhtä avoimesti kuin reumaatikoista ja diabeetikoistakin, onhan maassamme WHO:n kriteereiden mukaan noin 500000 alkoholistia.

Alkoholisti on henkilö, joka tulee ottaneeksi humalaan saakka, vaikka tarkoitus olisi nauttia yksi tai kaksi annosta. Kyse ei ole huonosta tavasta, vaan aivojen kemiassa tapahtuneesta parantumattomissa ja jatkuvasti etenevissä muutoksissa.

Kesäterassilta humalassa auton tai veneen rattiin lähtevä on teostaan yhtä ihmeissään kuin me muutkin. Koska alkoholismi on etenevä sairaus, on täysraittius ainoa vaihtoehto terveen vanhuuden saavuttamiseksi.

Liikennejuopot on toki tuomittava ankariin rangaistuksiin, mielellään jopa ajoneuvon menetykseenkin omistajasta riippumatta. Lisäksi tuomioistuimelle pitäisi antaa mahdollisuus ja velvollisuus määrät kuukauden mittaiseen myllyhoitoon, jossa alkoholistille selviää perin pohjin hänen sairautensa neljä perusominaisuutta: ensisijainen (ongelmien syy, ei seuraus), etenevä, parantumaton ja tappava.

Myllyhoidon saaneilla toipumis- eli raitistumisprosentti on korkein kaikista hoitomuodoista, jopa kymmenen prosenttia - sinänsä ankean alhainen luku sekin. Omin päin raitistumista yrittävistä selviää kaksi prosenttia, 98 sadasta kuolee viinaan.

Alkoholistin läheinen