Paavo Nurmi Maratonin järjestelyt uupuivat

Tapahtumien järjestäjät ilmaisevat usein toivovansa yleisöltä rakentavaa palautetta. Seuraavassa muutamia ajatuksia toivottavasti huomioon otettavaksi Paavo Nurmi Maratonin kehittämisessä.

Kuulutuksiin tulisi kiinnittää huomiota. Lähtöä ennen annettavia vieraskielisiä ohjeita olisi hyvä miettiä etukäteen. Yliopistokaupungin arvon mukaista olisi, jos eri maista tulevat juoksijat saisivat ohjeet selkeästi suurimmilla kielillä luettuina.

Ensimmäiset juomapaikat tulisi miehittää ja varustaa suurinta tungosta varten. Kun joukko on vielä melko tiiviisti yhdessä, tulee ensimmäisille juomapaikoille valtava tungos. Ruissalon sillan pielessä kuului ensimmäisen kierroksen aikana harvinaisen monikielistä manailua ennalta täytettyjen juomamukien loppuessa. Tonkan pohjalle jääneen veden koostumus olisi ollut mielenkiintoista tutkia, kun sadat ihmiset hikisine käsineen koettivat sieltä nopeasti ammentaa juomatilkan. Loppumatkasta taas juomapaikoilla vallitsi tyyni rauha, kun jono oli ohentunut. Selitykseksi ei riitä, että ilmoittautuneita oli ennakoitua enempi. Paremmalla suunnittelulla asia olisi hoitunut.

Kiusallista oli myös juomapaikkojen eri järjestys. Matalalla olevat kilvet peittyivät juomaa ottavien taakse ja janoinen sai kurkistella kumpaa mukeissa mahtoi olla, kuntojuomaa vai vettä. Myös pitäisi varata viimeisille juoma-asemille jotain pientä kiinteää syötävää. Juoksun aikana helteellä kuluu nestettä useampi litra ja banaaninpalat, suolakurkut tai muu pieni purtava tekisi vatsalle hyvää.

Heinäkuussa juostavalla maratonilla on helteen mahdollisuus otettava huomioon. Juomapaikkoja tulisi olla tiheämmin. Olosuhteet on järjestettävä niin, että hitaampikin juoksija saa juotavaa ainakin viidentoista minuutin välein. Reitin varrelle on myös järjestettävä tarpeellinen määrä sieniasemia. Kylmään veteen kastettu isohko pesusieni on paljon parempi jäähdyttelyväline kuin vesisuihku. Sitä voi käyttää niin etteivät tossut kastu, sitä voi kantaa hetken mukanaan ja sillä voi vilvoitella itseään pidempään.

Reitin viisaalla suunnittelulla saataisiin juoksu tuntumaan kevyemmältä. Ensimmäinen kierros voisi olla jonkun kilometrin pidempi, niin toiselle lähteminen olisi helpompaa. Jos vielä saataisiin ennen maalia oleva nousu pois tai ainakin loivemmaksi olisi reitti helpompi. Jyvät varmaan silti erottuisivat akanoista.

Järjestelyt maalialueella voisivat olla selkeämmät. Jos ajanotto perustuu siihen, että ylitetään tunnistava matto, pitäisi olla toimitsijoita huolehtimassa siitä että kaikki sen ylittävät. Maalissa saatu mitali oli kyllä hieno, mutta t-paita, joka on useille vielä tärkeämpi muisto tapahtumasta, on onnettoman huonolaatuinen. Kohtuullista olisi myös, että pieni ihminen voisi saada pienen paidan ja suuri suuren.

Juoksuajaksi oli kai ilmoitettu kuusi tuntia. Miksi ihmeessä sitten hierontapalvelut maalialueella lopetettiin niin aikaisin? Nyt joutuivat lihaskramppien kanssa pitkään radalla viipyneet toteamaan jäävänsä ilman lihashuoltoa, vaikka juuri he sitä eniten tarvitsivat.

Maalissa ja matkan varrella olleille toimitsijoille suuri kiitos. Teitte ison työn juoksun onnistumiseksi. Samoin kiitos kaikille katsojille jotka jaksoivat kannustaa.

Martti Toivonen