Pääkirjoitus 9.7.1997:
Meijerit pyrkivät irti keskitetyn
osuustoiminnan talutusnuorasta

Osuuskunta Maito-Auran edustajisto päättää lopullisesti, jatketaanko vuokrasopimusta Valion kanssa myö s ensi kesän jälkeen.
Osuuskunta Maito-Auran edustajisto päättää lopullisesti, jatketaanko vuokrasopimusta Valion kanssa myö s ensi kesän jälkeen.

Keskusosuusliike Valion yritys pitää eteläisen Suomen osuusmeijerit helmoissaan näyttää onnistuvan vain osittain. Turkulainen Maito-Aura on sinnikkään suostuttelun jälkeen myöntymässä kompromissiin, tamperelainen Maito-Pirkka ei.

Maito-Auran hallintoneuvosto päätti viime perjantaina tiukan äänestyksen jälkeen hyväksyä Valion uusimman esityksen meijerin vuokrasopimuksen jatkamisesta. Äänin 16 - 12 tehty ratkaisu syntyi sen jälkeen, kun Valio luopui vaatimuksesta ostaa tuotantolaitos itselleen uuden vuokra-ajan päätyttyä.

Kymmenen vuoden vuokrakauden umpeuduttua Turun Vätissä sijaitsevan meijerin on määrä siirtyä Maito-Auran ja Valion puoliksi omistaman kiinteistöyhtiön haltuun. Ainakin siihen asti keskusliike lupaa panostaa jalostuslaitoksen kehittämiseen.

Tosin sopimus sisältää pykälän, jonka mukaan Valiolla on mahdollisuus lopettaa jalostustoiminta jo viiden vuoden kuluttua. Se ei ole ainakaan vähentänyt Maito-Auran isäntien epäluuloa Valion todellisia kehittämishaluja kohtaan.

Valio tarjosi samantyyppistä ratkaisua myös Maito-Pirkalle. Osuuskunnan hallitus tyrmäsi sen kuitenkin toissa päivänä yksimielisesti. Voimaan jäi meijerin hallintoneuvoston päätös, jonka mukaan se ei omaisuuttaan myy.

Aivan kirkossa kuulutettu ei Turunkaan ratkaisu vielä ole. Vuokrasopimus tai esikauppakirja, kuten vastustajat sitä kutsuvat, vaatii vielä osuuskunnan edustajiston siunauksen. Maito-Auran ja Maito-Pirkan markkinointiyhteistyö on sitä vastoin kuopattu lopullisesti.

Maito-Auran toimitusjohtajan Reino Tapanin mukaan (TS 5.7.) olisi ainutkertaista, jos edustajisto muuttaisi hallintoneuvoston päätöstä. Sellaista on osuustoiminnallinen valta ja demokratia Suomessa.

Vallankäytöstä on yleisimminkin kysymys Valion ja sen jäsenmeijerien kärhämöinnissä. Alunperin osuusmeijerien vientiorganisaatioksi perustetusta Valiosta on tullut isäntä, joka hallitsee kotimaan myyntiä, markkinointia ja jalostusta. Jäsenosuuskuntien tehtäväksi on jäänyt raaka-aineen eli maidon tuottaminen ja toimittaminen Valiolle.

Kaikkia keskitetyn osuustoiminnan malli ei ole tyydyttänyt. Muutamassa vuodessa Valion leiristä on irtautunut koko joukko etelän ja läntisen Suomen suurehkoja osuuskuntia.

Taustalla on ollut pelko jalostustoiminnan loppumisesta alan hakeutuessa yhä suurempiin yksiköihin. Pelko ei ole ollut aivan aiheeton. Yksistään viime vuonna Valio sulki kahdeksan laitosta.

Valiosta irtautuneet uskovat pärjäävänsä itsenäisinä ja pystyvänsä EU-jäsenyyden vapauttamilla markkinoilla maksamaan tuottajille kilpailukykyistä tilityshintaa.

Erityisesti maidon ja muiden nestemäisten valmisteiden myynti on ollut meijereille näihin asti hyvä bisnes. Paine kuluttajahintojen alentamiseen ja katteista tinkimiseen on kuitenkin kasvamassa.

Kun EU-jäsenyyden myötä elintarvikkeiden kuluttajahinnat halpenivat keskimäärin toistakymmentä prosenttia, eräät maitotuotteet kaupan hyllyllä ovat jopa kallistuneet.