Maamiinoista ei uhkaa siviileille Suomen itärajalla

Rauno Jokiniemi antaa yhä kirjoituksessaan (TS 3.7.) ymmärtää, että Suomen maamiinat olisivat uhka Venäjän siviiliväestölle. Samalla hän mainitsee, että esimerkiksi ydinvoimalaonnettomuuden sattuessa Venäjällä, maamiinoja sijoitettaisiin rajalle pysäyttämään pakolaiset. Pakolaistulvaa vastaan ei kuitenkaan missään tapauksessa olisi tarpeellista vastata miinoitteilla, vaan Suomen lähes 500000-päinen reservi selviytyisi asiasta ilman sotilaallista ratkaisua.

Sota-ajan tilanne, jossa vieras valta hyökkää Suomeen - tässä tapauksessa idästä - vaatii tietysti myös maamiinojen käyttöä. Onhan ymmärrettävä, että 500000 sotilasta on kuitenkin aika vähän puolustamaan 1200 kilometrin pituista rajaa suunnattomasti suurempaa vihollista vastaan. Tässäkään tilanteessa en voi kuvitella tilannetta, jossa siviilit joutuisivat kärsimään.

Puolustusvoimilla on tarkat miinoituskartat ja suunnitelmat valmiina kriisien varalta. Miinojen siviiliuhrit johtuvatkin niiden summittaisesta kylvämisestä sisällissotien repimiin valtioihin, joissa rintamalinjoja ei ole, ja siviilit asuvat keskellä taistelutannerta. Suomessa tietysti väestö evakuoitaisiin pois sotatoimialueelta, eikä ole realistista olettaa, että venäläissiviilit hyökkäisivät Suomeen armeijan edellä.

Rauno Jokiniemi mainitsi kirjoituksessaan myös sen, että irlantilaissotilaita kuoli maamiinan räjähdyksessä Libanonissa juhannuksen aikaan, vaikkeivat edes olleet sotimassa. Kuolihan noin kuukausi takaperin Kongon tasavallan pääkaupungissa Brazzavillessäkin ranskalaissotilaita heidän turvatessaan siviilien evakuoimista. Eivätkä nämä sotilaat suinkaan kuolleet miinoihin, vaan luoteihin. Tarkoitan tällä sitä, että eivät miinat ole ainoita, eivätkä edes pahimpia tappajia maailman sodissa. Kyllä kranaatinsirpale vie jalan ihmiseltä siinä missä miinakin. Kieltääkö siis miinat vai sirpalekranaatit?

Jos taas maailmanlaajuinen miinakielto saataisiin aikaan, olisi sen seurauksena vain erilaisten omatekoisten ruostuneita nauloja sisältävien putkimiinojen lisääntyminen. Edistäisikö tämä sitten inhimillisyyttä maailman sodissa?

Tuomas Rimpiläinen