Kenen joukoissa seisot, sen...

Puolustusministeri Anneli Taina piti kokoomuksen puoluekokouksessa Rovaniemellä 7.6. turvallisuuspoliittisen tilannekatsauksen, joka poliittisille kesäpuheille tyypillisesti on herättänyt myrskyä vesilasissa. Taina on joutunut julkisesti puolustelemaan näkemyksiään. Merkillistä!

Tainan puhe kokonaisuudessaan on hieno, asiantunteva ja harkittu analyysi Suomen asemasta Euroopan uudessa ja uudistuvassa turvallisuuspoliittisessa rakennelmassa. Toisaalta se on melko syvällinen synteesi tulevista kehitysnäkymistä ja Suomelle mahdollisista turvallisuuspoliittisista vaihtoehdoista.

Suosittelen, että arvostelijat vaivautuisivat lukemaan Tainan puheen tekstin rinnan hallituksen turvallisuuspoliittisen selonteon kanssa. Olen vakuuttunut, että moni tahallinen tai tahaton väärinkäsitys korjaantuu kerralla.

Luultavaa on, että puheen otsikko Suomen on varauduttava Nato-jäsenyyteen on ollut vasemmiston johdolle se punainen vaate, joka on aiheuttanut julkisen purkautumistarpeen. Puheen sisältö on tarkoin virallisen turvallisuuspoliittisen linjan mukainen ja noudattelee julkilausuttua virallista kantaa pilkun tarkasti (vai onko olemassa jokin salassa pidetty muu kanta).

Nato ja siihen liittyvät kehityskuviot näyttävät poliittisen vasemmiston mielestä olevan niin vaarallisia aiheita, että vain heillä on kyky ja ennen kaikkea oikeus käsitellä niitä. Yhdessäkään puhetta arvostelleessa puheenvuorossa ei ole yksilöity missä kohdin Tainan puhe poikkeaa hyväksytyltä ulko- ja turvallisuuspoliittiselta linjalta.

Sellaisenaan Tainan esitys oli tarkasti ja ajatellen laadittu vastaus kokoomuksen nuorten liitolle ja eräille meille puolueen Nato-myönteisille jäsenille. Tässäkin mielessä puhe oli tarkoitettu kokoomuksen sisäiseen käyttöön. En todellakaan voi hyväksyä, että vasemmistopuolueiden johto ryhtyisi sanelemaan, mitä kokoomuksen puoluekokouksessa saa esittää ja mitä ei. Reaalisosialismin yksisilmäisyys ei enää saa tulla moniarvoisen yhteiskuntamme toimintamalliksi.

Mitä itse Nato-jäsenyyteen tulee meidän on todella syytä säilyttää ainakin optio ja varauduttava siihen, että lähitulevaisuudessa me hakeudumme Naton täysjäsenyyteen. WEU:t, PjP:t jne. ovat keinotekoisia korvikeratkaisuja. Meidän on uskallettava kantaa vastuumme täysimääräisesti uuden eurooppalaisen turvallisuus-ajattelun kentässä.

Muistetaanpa miten kävi EU-kysymyksen. Vielä 1990-luvun alussa poliittinen johtomme kielsi koko ajatuksen EU:sta. Muutamaa vuotta myöhemmin olimme jäseniä. Presidentti Koiviston mukaan ratkaisu oli paitsi talous- myös puolustuspoliittinen.

Nyt on samoista syistä edessä rahapoliittinen integraatio. Seuraavana lienee vuorossa turvallisuuspoliittinen integraatio Nato-kytkentöineen.

Kalevi Lamminen
Kansanedustaja (kok)
Puol.valiok.pj