Rahalla oikeutta?

Lopultakin löytyy asiantuntija haastamaan oikeudenkäytön julkiseen keskusteluun. Asianajaja Matti Norri pohtii (TS 1.7.) tilannetta, johon Suomessa on ajauduttu. Tilanne vaatii todellakin ja nopeasti vaatiikin vakavaa pohdintaa aiheesta.

Olen jo pitkään odottanut, missä asiantuntijat oikein luuhaavat kun hiljaisuus vallitsee, vaikka pakko on ainakin asiantuntijoiden tietää missä mennään.

Kyllähän lainsäädännön käytännön työssä on ainakin jo 1970-luvulta asti nähty, kuultu ja tiedetty kasvavien ongelmien olemassa olo.

Kansanedustajat tietävät, ainakin ne, joilla on hyvät yhteydet äänestäjäkuntaan, miten paljon tässä maassa leikitään oikeudenkäytön heikkoja kohtia hyväksi käyttäen.

Onhan siellä valiokunnissa toistaiseksi julkisuudelta suljettu alue, jossa tapahtuu sellaista, joka olisi todella tarpeen käsitellä julkisen sanan paikalla ollessa.

Oikeudenkäytön epäkohdat ovat jo todella kansallinen häpeä ja siksi siitä on keskusteltava. Tavallisella kansalaisella ei todellakaan ole mahdollisuuksia saada oikeutta. Hyllyssäni on monta asiakirjakoteloa, jotka sisältävät konkreettisia tapauksia suomalaisesta oikeudenkäytöstä. Olen joutunut monasti toteamaan, miten vääryys on voittanut.

Viimeaikainen keskustelu oikeudenkäytöstä on noussut esiin monellakin tavoin. Vakavaa pohdintaa aiheesta olen odottanut. Kun sen nyt on avannut asianajaja Matti Norri, olisi muidenkin asianajajien ja tuomarien aiheellista tuoda julki mielipiteensä.

Anna-Liisa Jokinen