Kunnilla ja
keskuksilla
eri asema
vertailussa

Toimitus oli elävöittänyt julkaistua Pyhäjärviseudun kuntien kaupunkimaisuutta käsittelevää artikkeliani (TS 24.6.) Kallionokan leirialuetta esittävällä arkistokuvalla. Kuvateksti kertoi kuitenkin paikan sijainnin väärin. Kallionokka on Yläneellä, ei Säkylässä. Säkylän leirintäalue sijaitsee keskustaajamassa. Tämän samoin kuin seurakunnan laajalti tunnetun leirikeskuksen, Pihlavan, etäisyys kunnan ydinkeskustan palveluista on alle 2 kilometriä. Leiriasiatkin siis hieman vahvistavat Säkylän kaupunkiluonnetta naapureihin verrattuna.

Vertailen vielä näiden kuntien elinkeinorakenteita kolminumeroisin koodein samaan tapaan kuin vuoden 1994 MMM. Säkylän koodissa 034 nolla tarkoittaa sitä, että alkutuottajien (lähinnä maatalousväen) osuus on alle 10 prosenttia väestöstä. Kolmonen ilmaisee teollisuusväkeä (30-40%) ja nelonen palveluelinkeinon harjoittajia (40-50%). Euran vastaava koodi on 143, Köyliön 234 ja Yläneen 324. Kukin numero ilmaisee siis täysien kymmenprosenttien lukumäärän.

Jos vertailukohteina olisivat kuntakeskukset eivätkä kuntakokonaisuudet niinkuin artikkelissani, niin kaupunkimaisin olisi ilmeisesti Eura eikä Säkylä. Euran keskustaajaman palvelut ovat monipuolisemmat ja kaupallinen toiminta suurempaa kuin naapureitten. Tämä intuitiivinen arvio kestäisi mitä ilmeisimmin myös numeerisen ja muun rationaalisen tarkastelun. On mielenkiintoista todeta, että kunnilla voi olla eri asema alueiden järjestelmässä kuin vastaavilla keskuksilla keskusten järjestelmässä.

Ilmari Tyry
fil.maisteri