Byrokratian tolkuttomuus

Kesäalennusmyyntien koittaessa mukaan rientää myös pyhä byrokratius, eli hintavalvontatarkastajat. Nyt seurataan alennusmyyntien hintamerkintöjä, eli kaiketi vastaavatko alennetut hinnat ilmoitettuja. Kylläkai kuluttajat voivat ja pystyvät itse kontrolloimaan ilmoitettujen tuotteiden hinnat. Aina voi jättää ostamatta, jos ei hinnasta saa tolkkua. Samaa voidaan sanoa baareista maitopurkeista näytteitä ottavista tarkastajista. Ei kai kukaan voi myydä kahvin sekaan pilaantunutta maitoa?

Eikö tosiaan olisi byrokratialle tähdellisempää käyttöä, kuin alennusmyyntien hintamerkinnät? Maassa on väkeä monin tuhansin leipäjonoissa samaan aikaan. Kukaan ei kontrolloi toteutuuko heidän sosiaaliturvansa. Kela ja eläkevakuutusyhtiöt hylkäävät sosiaaliturvahakemuksia kilpaa kenenkään kontrolloimatta, miten sen jälkeen hakijat saavat itselleen elannon. Monessa tapauksessa ei mistään, mutta se ei byrokratiaa kiinnosta tippaakaan.

Hämmästellä täytyy, kuinka kauan veronmaksajien pinna kestää korkeilla veroilla ylläpitää tätä täysin tarpeetonta byrokratiaa.

Hallintoa uudistetaan muun muassa lääninhallituksia vähentämällä. Vasta vuoden meillä on ollut suuri numerouudistus suuntanumeroissa. Ne tehtiin silloisen lääninjaon mukaan. Syyskuun alusta ne ovat jo antiikkia ja taas saman läänin alueella on useita suuntanumeroita. Tätä on meidän hallinnonuudistuksemme.

Uudistajat eivät tiedä mitä byrokratia tekee ja kuluttajat eivät tiedä, mihin hintatarkkailijoita tarvitaan. Ovathan kuluttajat maassamme luku- ja laskutaitoisia.

R. Jokiniemi