Kolumni Suomi 1947
30.6. 1997
Lentävät teelautaset

Lentävät teelautaset koko Amerikan puheenaiheena. -Näin otsikoi Turun Sanomat tiistaina heinäkuun 7. päivänä 1947 uutisaiheen, joka kohahdutti koko maailmaa.

Uutisen mukaan koko Amerikka puhuu näinä päivinä lentävistä teelautasista, salaperäisistä pyöreistä esineistä, joita lukuisat henkilöt väittävät nähneensä lentävän korkealla ilmassa.

Viranomaiset väheksyivät aluksi asiaa ja otaksuivat, että kysymyksessä oli jonkinlainen joukkosuggestio. Maanantaiaamuna ilmoitettiin kuitenkin, että kahdeksan lentävää teelautasta on laskeutunut maahan eräälle vuorelle, kymmenkunta kilometriä St. Marien kaupungista Idahossa. Armeijan asiantuntijat ovat matkustaneet paikalle suorittamaan tutkimuksia.

Uutinen kertoi Idahon asukkaiden väittäneen, että lautaset ovat kooltaan yhtä suuria kuin viisi rinnakkaista huonetta ja ne lentävät ilmassa noin 1800 kilometrin tuntinopeudella.

USA:n armeijan ilmavoimien komentaja kenraali Spaatzin kerrottiin matkustaneen luoteisrannikolle, jossa useimmat lautaset on havaittu. Reaktiolentokoneita on lähtövalmiina siltä varalta, että uusia projektiilejä havaittaisiin. Ulkoasian departementti kumoaa jyrkästi tiedot, että jokin ulkovalta kokeilisi salaperäisillä kaukoaseilla ja lähettäisi niitä USA:n alueelle.

Uutisten mukaan Yhdysvaltain ilmavoimat on hälytysvalmiudessa josko näkyisi teelautaisia, joita kesäkuun 25. päivästä lähtien on havaittu 39 eri valtiossa ja joiden nopeus on ollut 1900 kilometriä tunnissa.

Emme usko, että kukaan Amerikassa tai sen ulkopuolella olisi suunnitellut projektiilin, jonka nopeus nousisi 1900 kilometriin tunnissa, sanoi eräs ilmavoimain edustaja.

Reuterin uutinen jätti lukijat suureen jännitykseen: Arvoitus ratkennee pian -otsikon alla kerrottiin, että eräät henkilöt olivat nähneet muutamien lentävien teelautasten pudonneen erääseen vuoren rotkoon lähellä Idahossa sijaitsevaa Sain-Marieta. Muuan rouva on myös nähnyt kahdeksan teelautasen pudonneen metsään. Lautaset olivat tulleet suurella nopeudella pohjoisesta käsin ja yhtäkkiä hidastaneen vauhtia liidellen kuin putoavat lehdet. Ihmeellistä kyllä niitä ei löydetty maasta eikä mitään jälkiä näkynyt.

Vuosi 1947 oli todella koko maapallolla suuri lentävien lautasten vuosi. Monet hakuteokset laskevat tunnistamattomien lentävien esineiden rynnäkön alkaneen 24.6. 1947, jolloin kadonneen kuljetuskoneen etsintään osallistunut yksityislentäjä Kenneth Arnold näki yhdeksän kiekon muotoisen esineen lentävän Mount Rainierin yläpuolella Washingtonin osavaltiossa.

Arnold kuvaili, että ne lensivät 2000 kilometrin tuntinopeudella ja kuin teevadit jotka on heitetty liitämään yli vedenpinnan. Tästä tuli niiden nimitys, joka muotoutui lentäviksi lautasiksi ja myöhemmin ufoiksi.

Arnoldin havaintoa seurannut hyvin kuuluisa ufo-tapaus oli lentävän lautasen väitetty ja viranomaisten salaama maahansyöksy Roswelliin Uuteen Meksikoon 7.7.1947.

Näkijöitä oli kesällä 1947 yhä enemmän myös Euroopassa. Lentävä teevati oli nähty Kööpenhaminan yläpuolella. Pian niitä nähtiin Norjassa

Sitten TS kertoi 9. päivänä kuuden ihmisen havainneen lentävän lautasen Australiassa Sydneyn yläpuolella. Paikallisen yliopiston psykologian professori Cotton piti ilmiötä joukkosuggestioina. Hän oli tehnyt luennollaan kokeen, rynnännyt ikkunaan ja katsellut hämmästyneenä taivaalle. Hän kutsui oppilaansa katsomaan ja kysyi, mitä he näkivät. Näistä 22 vastasi selvästi näkevänsä lentäviä lautasia, vaikka professori ei nähnyt mitään.

Luonnollista selitystä tarjottiin Reuterin uutisessa 10. päivänä Washingtonista: Lentävät lautaset ovat säähavaintopalloja, jotka lasketaan liikkeeseen ilmavoimain säähavaintoasemilta. Muuan lautanen on jo varmuudella todettu tällaiseksi palloksi. Kiihottunut mielikuvitus on saanut pallot näyttämään nopeasti liikkuvilta kaukoaseilta. Myöhemmissä uutisissa ilmiöt selitettiin nuorukaisten valmistamiksi leijoiksi.

Arvovaltainen neuvostokommentti saatiin YK:n turvallisuusneuvoston edustajalta Andrei Gromykolta. Hän vitsaili, että lautasiin ovat syypäitä brittiläiset, koska he toimittavat liian paljon whiskyä Yhdysvaltoihin. Ilmiön takana voi olla myös olympialaisia varten harjoitteleva venäläinen kiekonheittäjä, joka ei oikein tunne voimiaan.

Kirjoittaja Veli Junttila on Turun Sanomain toimittaja.