Rakkaus on jokaisen lapsen oikeus

Päivähoito on jokaisen lapsen oikeus, kirjoitti Mikko Immonen (TS 13.6.) puolustaen työttömän oikeutta saada lapselleen hoitopaikka. Kirjoitus herätti monia periaatteellisia kysymyksiä ja kommentteja.

1. Onko lapsen paras hoitaja oma vanhempi vai ammattihoitaja? Kyllä lapselle omat vanhemmat ovat tärkeimmät silloinkin, kun he eivät sitä asemaa objektiivisesti arvioiden ansaitsisi. Päivähoitajaa kuten sairaanhoitajaakin toki joskus tarvitaan, mutta kukaan ei korvaa omaa vanhempaa sairaalan sängyn vierellä.

2. Maailmankatsomus paistaa läpi, jos oma koti halutaan nähdä lapsen kannalta virikeköyhänä kasvupaikkana. Monet lapsen kehityksen asiantuntijat ovat asiasta toista mieltä. Eikä lapsi tarvitse sellaista erilaisten lelujen määrää, mitä nykyään tavallisissakin kodeissa löytyy. Päinvastoin tuntuu siltä, että nykyiset lelut eivät jätä tilaa lapsen omalle luovalle mielikuvitukselle.

3. Minusta ei kannata kantaa huolta niistä lapsista, jotka joutuvat olemaan vanhempansa seurassa 24 tuntia vuorokaudessa. On tutkimuksessa todettu, että nykyään vanhemmat ovat aktiivisesti kanssakäymisessä lastensa kanssa noin vartin päivässä.

4. Immosen kirjoituksesta saa sen käsityksen, että työttömät ovat kaikki stressaantuneita ja masentuneita. Minusta tuntuu, että sitä ovat nimenomaan työssäkäyvät. Tämä koskee yhtä hyvin hoitajia. Kun työpaikoilta on väkeä vähennetty, lopuille on sälytetty yhä enemmän työtä ja vastuuta. Juuri tämän takia moni työssäkäyvä ei jaksa olla lapsistaan kiinnostunut työpäivän jälkeen.

5. Erikoisimmalta tuntuu Immosen huoli työttömän mahdollisuuksista viriketoimintaan. Eikö tästä näkökulmasta pitäisi ensin järjestää työssäkäyville kunnalliset lapsenlikat illaksi, jotta voisi päästä edes joskus jonnekin.

6. Päivähoidon tarkoitus on tarjota korvaava hoitopaikka lapselle silloin, jos molemmat vanhemmat ovat työssä. Kaikki muu on idealisointia. Hoitopaikka on kodin korvike, ei vastike. Aivan kuin äidinmaidonkorvikkeet eivät vastaa oman äidin maitoa.

7. Varmuus hoitopaikasta tulee olla nimenomaan työtä hakevalla ja oikeus hoitopaikkaan työhön lähtevällä.

Timo Teinonen
isä