Tyksin hoitajille lisää voimia
ja potilaat pois käytäviltä

Olen lukenut useita kirjoituksia Tyksin (Turun yliopistollisen keskussairaalan) osastojen tilanteesta ja niiden sulkemisesta erityisesti kesäaikaan. Hiljakkoin jouduin itse potilaaksi kirurgian osastolle 214. Mitä näinkään, puhumattakaan siitä mitä siellä koin.

Leikkaukseen pääsin heti aamutuimaan, joten minulla oli tuuria. Entäpä useat muut potilaat?! Potilaita makasi käytävillä, päivähuoneessa tai käytävän päässä - sängyssä toki, mutta monet kivuissaan leikkausta tunti- tai päivätolkulla odottaen.

Myös minut kärrättiin leikkausosastolta osaston käytävälle ja yöni vietin käytävän päässä. Kaikki huoneet olivat täynnä. Hämmästelin asiaa ja kysyin, onko tämä jokapäiväistä. Kyllä on, vastattiin. Ruuhka on kova, osastoja suljetaan ja potilaita siirretään osastolle 214. Osasto 215 oli juuri suljettu.

Osaston on todennäköisesti pakko kotiuttaa hiljakkoin leikattuja potilaita saadakseen tilaa uusille potilaille - huoneisiin tai käytävälle.

Hirmuisesta kiireestä ja työmäärästä huolimatta sekä leikkaussalin että osaston lääkärit, hoitajat ja muu henkilökunta jaksavat olla iloisia, auttavaisia ja empaattisia. Itsekin sain upean kohtelun kaikilta. Huumoria ei unohdettu.

Osasto 214:n henkilökunta työskentelee käsittääkseni kestokykynsä äärirajoilla, mutta siitä huolimatta tehokkaasti ja iloisesti. Itse en samaan kykenisi.

Tällainen tilanne sairaalassa ei voi olla mahdollinen Suomen kaltaisessa terveydenhoidon huippumaassa. Epäkohdista kirjoitetaan, mutta ilmeisesti tavalliset ihmiset eivät pysty tekemään mitään asioiden parantamiseksi. Hoitohenkilökunta nääntyy työtaakkansa alle. Monet hoitajat tekevät jopa kahta peräkkäistä työvuoroa helpottaakseen osastojen paineita, mikä on jo epäinhimillistä.

Säästää voi paljosta muuta, mutta ei varmasti turvallisesta leikkaus- ja osastohoidosta Tyksissä ja muissa sairaaloissa. Tiukka säästäminen on pelkkää järjettömyyttä, minkä myös niin sanottujen päättäjien tai pikemminkin päätöskyvyttömien pitäisi oivaltaa. Viimeistään silloin, kun joku päättäjistä makaa sängyn pohjalla osaston käytävällä leikkausta kärsimättömästi odottaen, saattaa terve järki voittaa.

Taina Kevätlahti