Kisojen järjestelyissä
kehittämisen varaa

Minäkin olin ihanassa kesäsäässä katsomassa suurjuoksijan Paavo Nurmen muistokisoja. Ilta oli mitä ihanin, avajaiset hyvähköt, tulostaso osittain erittäin hyvä, mutta muutamia asioita jäi hampaankoloon.

Avajaisten ohjelma oli monipuolinen, jouheva ja hauskakin paikoitellen. Olisi luullut, että lasten tanssiesityksessä käytetyt keltaiset lakanat olisi voitu hankkia ilman sponsorin mainostakin. Kisojen läpivienti kaikenkaikkiaan ei ainakaan aikataulullisesti onnistunut parhaalla mahdollisella tavalla.

Juoksujen lähtöselvittelyt kestivät hirvittävän kauan, vaikka porukkaa oli kuin meren mutaa. Pitkien matkojen toimitsijat saapuivat lähtöpaikalla lähes samalla hetkellä kuin lähdön piti tapahtua. Muutenkin nämä toimitsijat, tasasuoran editse kulkiessaan, muistuttivat lähinnä hautajaissaattuetta. Takaa-ajolähtöjen suoritustapa oli kyseenalainen ja kehittämistä lienee tulevaisuudessa. Lähtöeroina ilmoitettiin sadaosasekunnit, mutta kuitenkin lähdöt suoritettiin käsilähtönä.

Yksikään kolmesta niin sanotusta takaa-ajolähdöstä ei tuonut katsojille suuriakaan elämyksiä. Paavo Nurmi -nimellä kulkevasta, ennakkoon kovasti mainostetusta, juoksuyhdistelmästä tuli lattea, koska suomalaiset juoksivat painivat aivan eri sarjassa.

Kisojen kuulutus oli aika tavalla puutteellista, takasuoran katsojat eivät pystyneet seuraamaan esimerkiksi naisten pituushyppyä ja kuuluttaja ei kovin paljon tuonut asiaan valaistusta. Toimitsijat istuivat ja seisoivat alastulopaikan ja katsomon välissä niin, ettei kiikarillakaan nähnyt kuin toimitsijoiden ahtereita. Keihään kuulutus sen sijaan pelasi hyvin, samoin tulostaulu.

Kisojen aikana tehtiin joukko kenttäennätyksiä; välillä ne olivat Urheilupuiston ennätyksiä ja kerran pari Paavo Nurmi stadionin ennätyksiä. Etusuoran alussa sijaitsi paikallisen puhelinlaitoksen mainosten välissä joukko ruudukkoja, joiden merkitys jäi hieman epäselväksi. Mikäli se oli videotaulu, mitähän varten se on rakennettu, ehkä talvella pimeässä pidettäviä kisoja varten.

Järjestäjät olisivat voineet patistaa voittajia kunniakierrokselle, sillä ainoastaan Frankie-boy kävi kiittämässä tasasuoran kannustajia. Edes naisten pikajuoksun voittaja Hernesniemi ei vaivautunut takasuoran eteen, ehkä hänelle tuli vilu ja kiire pukusuojaan.

Paavo Nurmi stadionia ei voi sanoa takasuorakatsojien suosikiksi, koska molemmat pituus- ja kolmiloikkapaikat ovat pääkatsomon edessä samoin seiväspaikka. Kentällä ei pelattane jalkapalloa, joten on merkillistä, että takasuoralla ei ole hyppypaikkoja. 22-vuotisten EM-kisoja ajatellen on niiden katsojien, jotka eivät osta lippua pääkatsomoon, hyppyjen seuraaminen - korkeutta lukuun ottamatta - lievästi sanoen hankalaa. Kaikesta huolimatta aion seurata nuorten EM-kisoja paikan päällä.

Matti Perkkola