Maamiinat pois Suomen itärajalta

Virallinen Suomi ulkoministerimme suulla hyväksyy maamiinojen poiston käytöstä, mutta ei sitä, että ne pitäisi poistaa myös maamme ja samalla EU:n itärajalta. Tähän, jos mihinkään sisältyy melkoinen kaksinaamaisuus. Ehkä samalla ulkoministeri ottaa itselleen puolustusministerin roolia, kun ei tiedä, miten itärajaamme ilman maamiinoja voitaisiin puolustaa?

Maamiina, joista maailmassa ollaan laajasti luopumassa, on ehkä kaikkein epäinhimillisin ase ja varsinkin aivan täysin viatonta ryhmää eli siviiliväestöä vastaan. Kaikkein suurimmat menetykset maamiinoista kokee nimenomaan siviiliväestö. Sotilasosastoilla ja -joukoilla on nykyaikana keinot kyllä väistää ja tuhota miinakentät ilman tappioita mutta siviiliväestöltä ne puuttuvat. Muun muassa Englanti on ilmoittanut tuhoavansa maamiinavarastot ja kieltänyt niiden viennin muihin maihin.

Ajatelkaamme vaikkapa vakavaa ydinvoimala- tai -aseonnettomuutta rajamme tuntumassa Luoteis-Venäjällä. Siviiliväestöllä olisi ainoa laskeuman väistämistie yli rajan. Heitä vastassa olisivat maamiinat, joita ei pakenemisen helpottamiseksi ehdittäisi poistaa. Olisi aika irvokasta, että pakenijoita menehtyisi maamiinoihin väistäessään ydinlaskeumaa. Voitaisiinko silloinkin sanoa menehtyneiden olleen vain ryssiä - joita virallinen Suomi nyt ei pidä ihmisinä? Muistettakoon, että pitkin Eurooppaa on hoidettavana maamiinoihin silpoutuneita bosnialaisia, jotka järjestään ovat siviileitä ja heitä hoidetaan ihmisinä.

Rauno Jokiniemi