Ruokakassin sisältö
on monipuolistunut

Nimimerkki Aapeli kirjoitti 8.6. seurakuntien ruokapankkitoiminnasta seuraavasti: Ensinnäkin Kaarinassa jaetaan kassit vain kerran kuussa, ei joka viikko, kuten Lahtinen väittää. On jaettu aina. Kesällä ja talvella. Näin ei kuitenkaan ole. Ruokapankki toimittaa Kaarinan seurakunnalle avustuseriä säännöllisesti viikoittain. Ruokapankilla on siis jakoja myös niinä viikkoina, jolloin Aapeli ei ole asiakkaana.

Ruokakassin sisällön muuttuminen, jota Aapeli myös valitteli johtunee siitä, että EU:n myöntämä ruoka-apu on saatu jakoon. Kassin sisältö on kuluneen kevään aikana itse asiassa laajentunut ja monipuolistunut. Osana ja lisänä ovat olleet myös lahjoituksina saadut elintarvikkeet.

Olen Aapelin kanssa samaa mieltä siitä, että jokaisella pitää olla oikeus syödä terveellistä ja hyvää ruokaa. Aapelin nimeämät vanhentuneet tuotteet on saatu lahjoituksena. Niissä on parasta ennen -päiväys. Tämä on eri asia kuin merkintä viimeinen käyttöpäivämäärä tai viimeinen myyntipäivä.

Parasta ennen merkityt elintarvikkeet ovat yleensä erinomaisessa kunnossa vielä päivämäärän jälkeenkin. Emme missään tapauksessa jakaisi tuotteita, joissa olisi vanhentunut viimeinen käyttöpäivämäärä tai jotka olisivat ravinnoksi kelpaamattomia.

Ruokapankin ohjeitten mukaan lahjoituksena saatuja elintarvikkeita tarjotaan vastaanottajille ylimääräisinä ja heille kerrotaan parasta ennen -päivämäärän lähestymisestä tai ylittymisestä. Asiakas saa itse päättää ottaako tuotteen vastaan. On toki mahdollista, että erehdyksessä joitakin tuotteita tulee laitettua mukaan automaattisesti. Vastaanottajalla on kuitenkin mahdollisuus poistaa kassistaan se mitä ei tarvitse tai halua ja jättää se diakoniatyöntekijän vastaanotolle.

Jumalan siunausta ja hyvää kesää kaikille Ruokapankkilaisille.

Matti Lahtinen
Ruokapankki